Barszcz,

Jak zrobić wigilijne uszka - krok po kroku

wtorek, grudnia 23, 2014 Anonimowy 1 Comments

Wigilijny barszcz jest trochę niedokończony, jeśli nie pływają w nim uszka. Ich zrobienie nie zajmuje wiele czasu, a jeśli kuchennego do wyrabiania ciasta użyjemy robota, zaoszczędzimy cenne przedświąteczne minuty.



Składniki

Ciasto
  • 1 szklanka mąki (u mnie pół szklanki pszennej i pół szklanki typ 650 i pół szklanki pełnoziarnistej z orkiszu)
  • gorąca woda
  • szczypta soli
Farsz 
  • 150 g suszonych grzybów (borowiki, podgrzybki)
  • 1 duża cebula
  • 2 łyżki masła
  • sól i pieprz do smaku

Mąkę przesiać przez sitko. Dodać odrobinę soli i dolewając ciepłej wody zagnieść gładkie i elastyczne ciasto.

Grzyby zalać wrzącą wodą i gotować aż zmiękną, około 20 minut. Odcedzić, drobno pokroić. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Zeszklić na maśle. Kiedy cebula będzie zupełnie miękka, doprawić solą, pieprzem i dodać grzyby. Całość chwilę przesmażyć razem.

Ciasto rozwałkować, kroić na kwadraty wielkości około 3-4 cm. Na każdy kwadrat nakładać farsz, po czym złożyć  rogi i skleić dokładnie boki. Powstały trójkąt skleić po przeciwległych rogach. Tak powstaje "uszko".



Gotowe uszka wrzucać do lekko osolonej wrzącej wody i gotować do momentu wypłynięcia ich na powierzchnię. Wyjmować łyżką cedzakową.

Podawać w towarzystwie czerwonego barszczu. Smacznego!




 

1 komentarz: