Boże Narodzenie,

Pierniki korzenne z mąką żytnią

wtorek, grudnia 16, 2014 MM 0 Comments

To już ostatni dzwonek, aby zrobić pierniki. Przynajmniej takie, które będą zjadliwe podczas świąt  Bożego Narodzenia, i na których nikt nie połamie sobie zębów. Pierniki bowiem (jeśli przygotowane są na naturalnym miodzie), potrzebuj nieco czasu, by dojrzeć zmięknąć. Proces ten można przyspieszyć, np. dodając jabłko do zamkniętej szczelnie puszki, w której przetrzymujemy gotowe pierniki.



Dziś przepis prosty, z dodatkiem mąki żytniej. Zaczynamy.

Składniki
(na ok. 70-80 pierniczków)
  • 1/3 szklanki miodu naturalnego 
  • 80 g masła 
  • dwie łyżki stewii lub 0,5 szklanki cukru pudru 
  • 1 jajko 
  • 1 szklanka mąki żytniej 
  • 1 szklanka mąki pszennej 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 2 łyżki przyprawy korzennej do piernika 
  • 2 łyżeczki kakao

Sposób przygotowania

W misce mieszamy wszystkie suche składniki, dodajemy do nich rozpuszczone masło (w kąpieli wodnej, ew. w kuchence mikrofalowej), miód, jajko i wyrabiamy. Najlepiej wspomóc się mikserem. Kiedy ciasto osiągnie odpowiednią konsystencję, rozwałkowujemy je na grubość ok. 0,3 - 0,5 mm i wykrawamy ulubione świąteczne wzory. Pierniki układamy na pokrytej papierem do pieczenia blaszce i pieczemy ok. 7-10 min. w temp. 180 st. C. Warto kontrolować czas pieczenia, aby się nie przypaliły.

Pierniki studzimy i, jeśli lubimy, ozdabiamy lukrem. Tu przeczytacie ->  jak zrobić dobry lukier

Pierniki warto przechowujemy w szczelnie zamkniętej puszce, w ukryciu przed innymi członkami rodziny, którzy i tak je znajdują i podjadają. Smacznego!


0 komentarze: