krewetki,

Krewetki na ostro z makaronem

czwartek, lutego 19, 2015 Anonimowy 2 Comments

Wyobraźcie sobie chwilę, kiedy chcecie zjeść zdrowo, sycąco i przy okazji efektownie. Krewetki z makaronem to najlepsza z rzeczy, jaka przychodzi mi w tej sytuacji na myśl. Jest jeszcze jedna zaleta tego dania - jeśli mamy pod ręką wszystkie składniki (a nie jest ich wiele), robi się je błyskawicznie.



Składniki
(na jedną porcję)
  • garść krewetek (ok. 150 g)
  • 150 g makaronu (najlepszy jest spaghetti)
  • ząbek czosnku
  • pół pęczka szczypioru
  • niewielki kawałek imbiru (ok 2 mm)
  • pół czerwonej papryki
  • garść liści kolendry
  • sól
  • biały pieprz
  • ostra papryka chili (u mnie w młynku)
  • łyżka oleju sezamowego (lub oliwy)

Sposób przygotowania
Makaron gotujemy al dente. W czasie, gdy makaron się gotuje, na rozgrzanym oleju sezamowym szklimy pokrojony drobno czosnek (nie może się przypalić), po czym dorzucamy pokrojoną w cieniutkie paski paprykę i pokrojony drobno imbir. Chwilę smażymy, po czym dodajemy krewetki i znów smażymy. Krewetki potrzebują ok. 3 minut. Na koniec doprawiamy solą, pieprzem i chili. Zdejmujemy z kuchenki i dodajemy pokrojony drobno szczypior i liście kolendry. Całość mieszamy z ugotowanym makaronem. Smacznego!





2 komentarze: