muffiny,

Wytrawne muffiny o smaku pizzy

niedziela, lutego 15, 2015 Anonimowy 3 Comments

Lubicie pizzę? Kto ne lubi?! A muffiny? I tu bez problemu znajdzie się wielu zwolenników kształtnych babeczek. Jest przepis, który wspaniale zamyka smak pizzy w niewielkim muffinku. To świetny pomysł na wieczorne spotkanie ze znajomymi, ciepłą kolację lub dziecięcą imprezę. Nadzienie zależy wyłączne od naszej  wyobraźni.



Składniki 
na ok. 20 muffinów
Ciasto
  • 150 ml  mleka
  • 30 g drożdży (zwykle pół paczki) 
  • 250 g mąki (w moim przypadku pół na pół mąka pszenna i żytnia)
  • cztery łyżki oleju
  • 1 jajko
  • sól
  • pieprz 
  • bazylia
  • oregano
Nadzienie
  • 400 g pieczarek
  • cebula
  • 300 g ulubionej wędliny
  • ser żółty (według uznania)
  • olej (opcjonalnie)
  • bułka tarta (opcjonalnie)

Sposób przygotowania
Mleko lekko podgrzewamy i rozpuszczamy w nim drożdże. W misce łączymy wszystkie suche składniki i dodajemy do nich rozpuszczone w mleku drożdże, olej, jajko i przyprawy. Ciasto dokładnie mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia w cieple miejsce na ok. pół godziny.
Kiedy ciasto wyrasta, przygotowujemy nadzienie. Na patelni rozgrzewamy nieco oleju i smażymy na nim pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy cebula się zeszkli, dodajemy do niej pokrojone drobno pieczarki Całość smażymy do odparowania wody z pieczarek (jeśli woda nadal będzie, należy masę odcisnąć a sicie). Wędlinę pokroić w drobną kostkę, a ser zetrzeć na tarce. Pieczarki z cebulą (bez wody), wędlinę i większą część sera włożyć do wyrośniętego ciasta i dokładnie wymieszać. Masę wkładać do foremek. Silikonowe nie wymagają przygotowania, formy metalowe najlepiej posmarować olejem i wysypać tartą bułką, w przeciwnym razie mogą być kłopoty z wyciągnięciem dania. Możemy też użyć papilotek.
Muffiny posypać resztą żółtego sera, możemy posypać pokrojonymi oliwkami. Pieczemy je ok. 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C.
Smacznego!





3 komentarze: