chips,

Fish and chips

wtorek, sierpnia 14, 2012 MM 0 Comments

Dziś ryba z frytkami zaliczana jest na Wyspach Brytyjskich do dań tradycyjnych.  Jada się ją w barach serwujących dania na wynos i w  najlepszych brytyjskich restauracjach.
W tym daniu ważne jest wszystko: jakość ziemniaków, z których zrobione są frytki, panierka otaczająca rybę i dodatki, zwykle puree z groszku. My skupimy się na rybie i panierce.

Fish and chips

 

Składniki

  • 1 kg filetów z białej ryby (mintaj, dorsz)
  • 25 dag mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • sól
  • 15 ml gazowanej wody mineralnej
  • 200 ml mleka
  • 1 jajko
  • 2 łyżki octu
  • olej do głębokiego smażenia

Wykonanie

Połączy mąkę proszek do pieczenia i sól. Do suchych składników dodaj wodę z mlekiem, jajko i ocet. Wszystko dokładnie mieszaj tak długo, aż powstanie gładkie i jednolite ciasto. Odstaw na 10 minut do napęcznienia.Po tym czasie możesz panierować filety ryby i smażyć je na głębokim tłuszczu.
Serwujemy z frytkami, puree z zielonego groszku i sosem tatarskim i cytryną. 

fot. pojechanewakacje.pl

0 komentarze: