Hiszpania,

Paella znaczy „patelnia”

wtorek, sierpnia 21, 2012 Anonimowy 2 Comments

Podróże to smaki miejsc które odwiedziliśmy. Smaki te możemy odkrywać również w domowym zaciszu. Dziś klasyczne danie ludowej kuchni hiszpańskiej.W różnych regionach Hiszpanii przyrządza się tę potrawę inaczej. Paella, co znaczy „patelnia”.




Składniki
kg kurczaka
300 g schabu wieprzowego bez kości
400 g niełuskanego ryżu
szklanka oliwy z oliwek
300 g kalmarów np. mrożonych
8 dużych krewetek
15 małży
1 kg mrożonego zielonego groszku
1/2 litra pulpy pomidorowej lub przecieru
1 duża papryka
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka szafranu w proszku
sól, pieprz, ostra papryka.


Wykonanie


Kurczaka podziel na 12 części, a schab pokrój w kostkę. Włóż mięso do garnka, wlej 1/3 szklanki oliwy i duś na małym ogniu, tak, aby się nie przyrumieniło. Przypraw solą i pieprzem.

Do dużego woka lub patelni wlej pozostałą oliwę, rozgrzej do wrzenia i wrzuć na nią kalmary oraz pociętą w paski paprykę. Po odparowaniu wody dorzuć ryż, posiekaną cebulę, czosnek i krewetki (bez głów).

Całość mieszaj, aż ryż nabierze mlecznej barwy. Wtedy dodaj pulpę pomidorową, mrożony groszek oraz mięso wraz z sosem, jaki powstał podczas jego duszenia. Przypraw solą, pieprzem, dodaj odrobinę ostrej papryki oraz szafran. Dokładnie wymieszaj i doprowadź całość do wrzenia.

Dołóż małże, zmniejsz ogień i pozostaw pod przykryciem przez 20 minut, aż ryż wchłonie cały sos, a małże rozchylą skorupki.



2 komentarze:

  1. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  2. Może to wszystko i prawda, ale ja jeszcze jestem zdania, że dobra patelnia to absolutnie podstawa. Tym bardziej, że odkąd mam nową patelnię z https://duka.com/pl/gotowanie-i-pieczenie/patelnie-i-woki to sama również widzę różnicę w gotowaniu i smaku.

    OdpowiedzUsuń