danie,

Sałatka grecka

poniedziałek, sierpnia 20, 2012 Anonimowy 0 Comments

Zna ją cały świat, choć w samej Grecji mówi się na nią „sałatka wiejska”. Podaje się ją w różnych wariantach, jednak nigdy nie brakuje w niej sałaty, pomidorów, ogórków, sera feta i oliwek.
Może też występować w wersji z czerwoną cebulą, zieloną papryką. kaparami. To świetna przekąska nie tylko na gorące dni.
 

Sałatka grecka


Składniki
  • pół sałaty lodowej
  • 2 ogórki
  • 2 pomidory
  • kilka czarnych oliwek
  • 3 szalotki, pokrojone w plasterki
  • 100 g fety
  • 100 ml oliwy z oliwek
  • 50 ml octu winnego
  • szczypta łyżeczka suszonego oregano
  • sól, pieprz

Wykonanie
Sałatę myjemy i rwiemy na drobne kawałki. Ogórki, pomidory myjemy i kroimy w kostkę. Wszystko ze sobą mieszamy. Dorzucamy pokrojone na plasterki oliwki, pokrojoną szalotkę i rozkruszoną lub pokrojoną w kostkę fetę. Polewamy oliwą z oliwek wymieszaną z  octem winnym i przyprawami. Posypujemy oregano. Smacznego!

Fot. pojechanewakacje.pl

0 komentarze: