Checz,

Jak smakuje dorsz po kaszubsku...

poniedziałek, lutego 04, 2013 MM 0 Comments

    Co się jada na Kaszubach? Chyba nikogo nie trzeba przekonywać, że ryby. Szerokiej, wielbiącej kuchnię publiczności, znane są głównie śledzie po kaszubsku. Jednak ja lubię dorsza na sposób podawany w tym regionie. Jedną z najlepszych jadłam w restauracji Checz przy ul. Wiejskiej w Helu.
    Naprawdę polecam.

    .
     

    Jak to zrobić

    • filet z dorsza
    • jajko
    • mąka
    • piwo (pół szklanki)
    • cebula
    • dwie łyżki masła
    • sól
    • pieprz
    • olej
    • ulubione zioła

    Przygotować ciasto naleśnikowe, wykorzystując z piwo, jajko, mąkę i szczyptę soli. Mąki dodać tyle, aby ciasto miało odpowiednią konsystencję.
    Oczyszczony filet z dorsza osuszyć, po czym posolić i popieprzyć. Tak przygotowaną rybę zanurzać w cieście naleśnikowym i smażyć na głębokim, gorącym oleju. Na osobnej patelni zeszklić pokrojoną w dowolny sposób cebulę. Teraz już tylko wystarczy położyć ją na przygotowaną rybę i całość posypać ziołami.
    Pięknie pachnie i wyśmienicie smakuje!

    .
    .





      0 komentarze: