Drób,

Indyk, fasolka, pomidory

wtorek, marca 26, 2013 Anonimowy 0 Comments

Jestem fanką prostych i szybkich do wykonania dań. Często eksperymentuję tak bardzo, że nie wiem, czy to co ugotowałam będzie smakowało jeszcze komuś poza mną. Ryzyko czasami się opłaca - słyszę miłe głosy. Jak to jest, że czasami  rzuca się do  miski składniki, które akurat są pod ręką i inni mówią, że "danie" jest wyśmienite? Tego nie wiem. W tym przypadku możecie szaleć. I tak będzie pysznie.


Przepis

Składniki
(na jedną porcję)
  • gruby plaster z fileta, z piersi indyka
  • dwa małe ziemniaki
  • garść sałat mix (najlepiej z kilu ulubionych gatunków przygotowanych samodzielnie)
  • garść fasolki zielonej
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • jedno jajko
  • dwie łyżki oliwy z oliwek
  • łyżka soku z cytryny
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

Ziemniaki ugotować w mundurkach w lekko osolonej wodzie. Powinno to zająć pół godziny. Gdy będą gotowe, ziemniaki lekko ostudzić i obrać. Podobnie ugotować fasolkę. Jajko ugotować na półmiękko. Pierś indyka podzielić na dość grube sznycle. Każdy z nich smażyć (najlepiej bez tłuszczu) z obu stron na patelni grillowej. 
Sałatę dokładnie umyć i osuszyć. Z oliwy, soku z cytryny i przypraw zrobić dressing. Wystarczy wszystko dobrze wymieszać i powstanie odpowiedni sos.
Na talerzu układać sałatę, pomidorki, fasolkę, ziemniaki... Wszystko polać dressingiem. Sznycel z indyka układać na sałacie, a na nim jajko.
Macie ochotę na taki lunch? Jest pyszny. Smacznego!

0 komentarze: