Drób,
Indyk, fasolka, pomidory
Jestem fanką prostych i szybkich do wykonania dań. Często eksperymentuję tak bardzo, że nie wiem, czy to co ugotowałam będzie smakowało jeszcze komuś poza mną. Ryzyko czasami się opłaca - słyszę miłe głosy. Jak to jest, że czasami rzuca się do miski składniki, które akurat są pod ręką i inni mówią, że "danie" jest wyśmienite? Tego nie wiem. W tym przypadku możecie szaleć. I tak będzie pysznie.
Przepis
Składniki
(na jedną porcję)
- gruby plaster z fileta, z piersi indyka
- dwa małe ziemniaki
- garść sałat mix (najlepiej z kilu ulubionych gatunków przygotowanych samodzielnie)
- garść fasolki zielonej
- kilka pomidorków koktajlowych
- jedno jajko
- dwie łyżki oliwy z oliwek
- łyżka soku z cytryny
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
Ziemniaki ugotować w mundurkach w lekko osolonej wodzie. Powinno to zająć pół godziny. Gdy będą gotowe, ziemniaki lekko ostudzić i obrać. Podobnie ugotować fasolkę. Jajko ugotować na półmiękko. Pierś indyka podzielić na dość grube sznycle. Każdy z nich smażyć (najlepiej bez tłuszczu) z obu stron na patelni grillowej.
Sałatę dokładnie umyć i osuszyć. Z oliwy, soku z cytryny i przypraw zrobić dressing. Wystarczy wszystko dobrze wymieszać i powstanie odpowiedni sos.
Na talerzu układać sałatę, pomidorki, fasolkę, ziemniaki... Wszystko polać dressingiem. Sznycel z indyka układać na sałacie, a na nim jajko.
Macie ochotę na taki lunch? Jest pyszny. Smacznego!
0 komentarze: