cebula,

Zachwyć gości, czyli wielkanocne jajka w naturalne wzorki

czwartek, marca 28, 2013 Anonimowy 0 Comments



Świąteczne dania powinny być smaczne i kojarzyć się z ciepłem domowego ogniska. Najlepiej, by były wykonane samodzielnie. Im ładniej, tym lepiej. Ozdobą wielkanocnego stołu są oczywiście jajka. I one mogą być podane w elegancki sposób. Wykonanie na nich naturalnych wzorków jest niezwykle proste.


Pamiętam jak w dzieciństwie gotowałam jajka w wodzie z łupinkami cebuli. Naturalny składnik barwił skorupki na brązowo. Intensywność koloru zależała od czasu, przez jaki jajka pozostawały w wodzie. Później wystarczyło już tylko uruchomić swoją fantazję i wyskrobywać na jajach ulubione wzorki.
Naturalny składnik, jakim są łupiny cebuli możemy wykorzystać również do ozdabiania jaj, które podamy na stół już obrane.
Wystarczy ugotować jajka na twardo i gdy będą gotowe, lekko obić ich skorupkę. Później przez dwie minuty gotujemy jajka w wywarze z łupinami cebuli (suche łupiny muszą gotować wcześniej przez ok. 15 min.). Dzięki temu powstanie na jajach delikatny wzorek w kolorze brunatno-czerwonym. Piękna i prosta ozdoba stołu.





0 komentarze: