baranek wielkanocny,
Osoby, które posiadają swój ulubiony przepis na bułeczki (np. maślane), do zrobienia wesołego puchatego zwierzaka mogą wykorzystać swoją recepturę. Jeśli nie posiadacie takowego przepisu, znajdziecie go poniżej. Robi się go łatwo i jest sympatyczną ozdobą stołu. Oczywiście można go też zjeść.
Do miski dodać mąkę, jajko, drożdże, cukier, sól i szklankę letniego mleka. Ze składników wyrobić ciasto, a pod koniec wyrabiania dodać masło. Miskę przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce. Po około godzinie ciasto powinno podwoić swą objętość.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia (można posmarować tłuszczem), na niej formować baranka - kulki ciasta układać ściśle obok siebie. Po wykonaniu zwierzaka, całość odstawiamy jeszcze na 10 minut, po czym smarujemy go roztrzepanym białkiem i robimy oczy. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i pieczemy przez około 30 minut.
Sympatyczny baranek świąteczny
Wielkanoc bez baranka? Oj, nie! Jednak czy zawsze na stole musi stanąć zwierzak kupiony w cukierni? Nie musi. Przecież wesołego baranka możemy wykonać we własnej kuchni, nawet jeśli nie posiadamy specjalnej formy do jego pieczenia. W wykonaniu ograniczać nas może jedynie nasza wyobraźnia.Osoby, które posiadają swój ulubiony przepis na bułeczki (np. maślane), do zrobienia wesołego puchatego zwierzaka mogą wykorzystać swoją recepturę. Jeśli nie posiadacie takowego przepisu, znajdziecie go poniżej. Robi się go łatwo i jest sympatyczną ozdobą stołu. Oczywiście można go też zjeść.
Przepis
Składniki
- 50 dag przesianej pszennej mąki
- 1 opakowanie drożdży instant ( 7 g )
- 3 łyżki cukru
- 2 łyżki roztopionego masła
- 1 jajko
- 1 szklanka mleka
- szczypta soli
- 1 białko jajka do posmarowania "wełny"
- rodzynki na oczy (ew. żurawina lub dwa goździki)
Sposób przygotowania
Do miski dodać mąkę, jajko, drożdże, cukier, sól i szklankę letniego mleka. Ze składników wyrobić ciasto, a pod koniec wyrabiania dodać masło. Miskę przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce. Po około godzinie ciasto powinno podwoić swą objętość.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia (można posmarować tłuszczem), na niej formować baranka - kulki ciasta układać ściśle obok siebie. Po wykonaniu zwierzaka, całość odstawiamy jeszcze na 10 minut, po czym smarujemy go roztrzepanym białkiem i robimy oczy. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i pieczemy przez około 30 minut.
Świetny pomysł na ozdobienie stołu
OdpowiedzUsuń