Bez gotowania bez pieczenia,

Surówka - musisz ją spróbować

poniedziałek, marca 11, 2013 MM 2 Comments



Ta prosta i pyszna surówka często gości na moim stole. Wyśmienicie uzupełnia smak gotowanych ziemniaków. Można ją podawać do tradycyjnego schabowego i do pieczonego kurczaka. W obu rolach sprawdzi się wspaniale.

Jak to zrobić - Przepis

Składniki
  • Pół kapusty pekińskiej
  • 2 duże marchewki
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki majonezu
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego (typ grecki)
  • Sól
  • Pieprz

Jak to zrobić
Kapustę kroimy w paski, marchew trzemy na tarce. Mieszamy z jogurtem i majonezem. Można dodać trochę mniej majonezu, jednak nie warto z niego rezygnować, ponieważ zaostrza on smak. Całość doprawiamy sokiem z cytryny, solą i pieprzem (zalecam dużo). Chłodzimy pół godziny i gotowe. Smacznego!

2 komentarze:

  1. robię podobną, ale dodaję jeszcze pora:)

    OdpowiedzUsuń
  2. podobną też robię, ja dodaję jeszcze rzodkiewkę:)

    OdpowiedzUsuń