Desery i ciasta,

Kruche tartaletki z jabłkami

poniedziałek, marca 04, 2013 Anonimowy 5 Comments

Tartaletki z jabłkami to wspaniałe kruche ciastka, które wykonać można w bardzo prosty sposób. Odpowiednio podane staną  się wspaniałą ozdobą każdego stołu. Satysfakcja gości gwarantowana.



Jak to zrobić - przepis

Składniki
  •     250 g pszennej mąki
  •     125 g zimnego masła
  •     1/2 łyżeczki soli
  •     1/2 łyżeczki cukru
  •     40 ml śmietany
  •     1 żółtko

Przygotowanie ciasta

Do robota kuchennego wrzucamy mąkę, masło, sól, cukier, żółtko i mieszamy aż ciasto będzie spójne, jednak niezbyt długo. Gdy stanie się ziarniste, dodajemy śmietanę i ponownie mieszamy. Na koniec krótko wyrabiamy ciasto, by osiągnęło gładką konsystencję. Z ciasta tworzymy kulę, owijamy w folię i wkładamy do lodówki na3 godziny. Musi się dobrze schłodzić.
Schłodzone ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim małe foremki (można je wcześniej posmarować roztopionym masłem. Ponownie wstawiamy do lodówki na 30 min.
Gdy ciasto się schłodzi, nakłuwamy je widelcem, i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C na ok. 10 minut (krawędzie lekko się zrumienią). Po tym czasie wyciągamy ciastka, studzimy i układamy prażone jabłka.

Przygotowanie jabłek
  • 5 jabłek
  • łyżka masła
  • łyżeczka cynamonu
  • łyżka cukru (opcjonalnie, czasami jabłka są słodkie i cukier jest zbędny)

Jabłka kroimy w cząstki (ale niezbyt małe) i wrzucamy  na patelnię, na rozgrzane masło. Prażymy kilka minut, aż jabłka zaczną się szklić (ale nie rozpadać). Dodajemy cukier i cynamon, aby się dobrze połączyły. Studzimy.
Wystudzone jabłka układamy w upieczonych wcześniej tartaletkach i ponownie wkładamy do piekarnika na ok. 20 minut (czasami mniej, zależnie od wielkości foremek).
Podajemy (najlepiej na ciepło) z miętą i waniliowymi lodami.
Smacznego!



5 komentarzy: