Desery i ciasta,
Jak to zrobić - przepis
Składniki
Przygotowanie ciasta
Do robota kuchennego wrzucamy mąkę, masło, sól, cukier, żółtko i mieszamy aż ciasto będzie spójne, jednak niezbyt długo. Gdy stanie się ziarniste, dodajemy śmietanę i ponownie mieszamy. Na koniec krótko wyrabiamy ciasto, by osiągnęło gładką konsystencję. Z ciasta tworzymy kulę, owijamy w folię i wkładamy do lodówki na3 godziny. Musi się dobrze schłodzić.
Schłodzone ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim małe foremki (można je wcześniej posmarować roztopionym masłem. Ponownie wstawiamy do lodówki na 30 min.
Gdy ciasto się schłodzi, nakłuwamy je widelcem, i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C na ok. 10 minut (krawędzie lekko się zrumienią). Po tym czasie wyciągamy ciastka, studzimy i układamy prażone jabłka.
Przygotowanie jabłek
Jabłka kroimy w cząstki (ale niezbyt małe) i wrzucamy na patelnię, na rozgrzane masło. Prażymy kilka minut, aż jabłka zaczną się szklić (ale nie rozpadać). Dodajemy cukier i cynamon, aby się dobrze połączyły. Studzimy.
Wystudzone jabłka układamy w upieczonych wcześniej tartaletkach i ponownie wkładamy do piekarnika na ok. 20 minut (czasami mniej, zależnie od wielkości foremek).
Podajemy (najlepiej na ciepło) z miętą i waniliowymi lodami.
Smacznego!
Kruche tartaletki z jabłkami
Tartaletki z jabłkami to wspaniałe kruche ciastka, które wykonać można w bardzo prosty sposób. Odpowiednio podane staną się wspaniałą ozdobą każdego stołu. Satysfakcja gości gwarantowana.Jak to zrobić - przepis
Składniki
- 250 g pszennej mąki
- 125 g zimnego masła
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki cukru
- 40 ml śmietany
- 1 żółtko
Przygotowanie ciasta
Do robota kuchennego wrzucamy mąkę, masło, sól, cukier, żółtko i mieszamy aż ciasto będzie spójne, jednak niezbyt długo. Gdy stanie się ziarniste, dodajemy śmietanę i ponownie mieszamy. Na koniec krótko wyrabiamy ciasto, by osiągnęło gładką konsystencję. Z ciasta tworzymy kulę, owijamy w folię i wkładamy do lodówki na3 godziny. Musi się dobrze schłodzić.
Schłodzone ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim małe foremki (można je wcześniej posmarować roztopionym masłem. Ponownie wstawiamy do lodówki na 30 min.
Gdy ciasto się schłodzi, nakłuwamy je widelcem, i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C na ok. 10 minut (krawędzie lekko się zrumienią). Po tym czasie wyciągamy ciastka, studzimy i układamy prażone jabłka.
Przygotowanie jabłek
- 5 jabłek
- łyżka masła
- łyżeczka cynamonu
- łyżka cukru (opcjonalnie, czasami jabłka są słodkie i cukier jest zbędny)
Jabłka kroimy w cząstki (ale niezbyt małe) i wrzucamy na patelnię, na rozgrzane masło. Prażymy kilka minut, aż jabłka zaczną się szklić (ale nie rozpadać). Dodajemy cukier i cynamon, aby się dobrze połączyły. Studzimy.
Wystudzone jabłka układamy w upieczonych wcześniej tartaletkach i ponownie wkładamy do piekarnika na ok. 20 minut (czasami mniej, zależnie od wielkości foremek).
Podajemy (najlepiej na ciepło) z miętą i waniliowymi lodami.
Smacznego!
jak pięknie podane :) P.S super zdjęcia
OdpowiedzUsuńpięknie podane:) aż szkoda ruszać:D
OdpowiedzUsuńwyglądają obłędnie ;D
OdpowiedzUsuńProsto je zrobić :)
OdpowiedzUsuńSzarlotkowe tartaletki i lody, cudne:)
OdpowiedzUsuń