Alambique,

Alambique - Madryt kusi szkołą gotowania

niedziela, kwietnia 14, 2013 MM 0 Comments

Wchodząc do tego miejsca można odnieść wrażenie, że odwiedzamy sklep ze sprzętem do gotowania. Wszędzie pełno garnków, patelni i talerzy. Dopiero po chwili w głębi pomieszczenia widać piękną i kolorową kuchnię.  Za specjalną wyspą stoi mistrz. Czas na naukę tapas!



fot. PojechaneWakacje.pl

fot. PojechaneWakacje.pl

fot. PojechaneWakacje.pl

Aby trafić do Alambique, musimy odnaleźć Plaza de la Encarnación. Nie jest to trudne. Miejsce którego szukamy, znajduje się  w odległości kilkuminutowego spaceru od Pałacu Królewskiego i Teatru Królewskiego w Madrycie.
Gdy znajdujemy się w pobliżu Alambique, możemy odnieść wrażenie, że nie jest to miejsce warte większego zainteresowania. Jednak każdy kto tak pomyśli, zrobi wielki błąd. To mekka wszystkich, którzy interesują się kuchnią, jeden z najlepiej zaopatrzonych sklepów ze sprzętem do gotowania w mieście i miejsce, w którym pod okiem wybornych kucharzy z całego świata można nauczyć się gotować. Najlepiej postawić na kuchnię hiszpańską. W końcu jesteśmy w Madrycie!
Na kursy prowadzone w Alambique mogą uczęszczać zaawansowani kucharze, którzy chcą zgłębiać tajniki wybranej przez siebie kuchni, ale też i laicy w temacie gotowania. Ostatnio dużo tu blogerów interesujących się kuchnią i jej tajnikami.
Alambique jeszcze w 1978  roku założyła Clara Maria Gonzalez-Amezúa. Na początku był to  sklep z naczyniami, jednak sukcesem okazały się organizowane co jakiś czas  pokazy gotowania. Po kilku latach okazało się, że pojedyncze lekcje gotowania to zbyt mało. Powstała więc szkoła gotowania.
Dziś celem tego miejsca jest zainteresowanie gotowaniem każdego, kto nie interesuje się kuchnią lub pogłębianie wiedzy o gotowaniu wśród profesjonalistów.  Prym wiodą tu smak, zapach, wzrok, słuch i takt. Każdy może stać się ekspertem gotowania. Wystarczy spróbować.

fot. PojechaneWakacje.pl

Jak trafić do Alambique
  • Plaza de la Encarnación
  • Tel.
+34 91 547 42 20
+34 91 559 78 58

0 komentarze: