pieczarki,

Pizza - przepis na piątek

piątek, kwietnia 26, 2013 Anonimowy 3 Comments

Podobno urodziny faraona uświetniano piekąc chlebowe placki z ziołami. Rodzaj okrągłego i cienkiego chleba, który był podstawą dania znali też starożytni Grecy. Źródła mówią, że po raz pierwszy słowo „pizza” pozostające w swej pisowni i w formie która nie zmieniła się do dziś, pojawiło się już około 997 r. we Włoszech. Samo słowo pochodzi najprawdopodobniej od łacińskiego słowa "picea", którym Rzymianie określali bochen chleba w piecu. Znacie kogoś, komu nie smakuje?




Przepis na pizzę

Ciasto:
  • 15 g świeżych drożdży
  • 200 ml letniej wody
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 250 g pszennej mąki
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
Farsz
  • 2 duże cebule
  • 20 dag pieczarek
  • pomidor
  • pół puszki pomidorów np. pelati
  • pół łyżeczki suszonych ziół bazylii
  • łyżka oliwy z oliwek
  • pół czerwonej papryki
  • sól
  • mozzarella lub dowolny żółty (raczej miękki) ser. Jego ilość zależy od naszych upodobań.


Do szklanki wrzucamy rozdrobnione drożdże i zalewamy je letnią wodą, dodajemy cukier i dokładnie mieszamy do całkowitego rozpuszczenia drożdży. Odstawiamy na 15 - 20 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól, rozczyn drożdży i oliwę. Dokładnie wyrabiamy ciasto i odstawiamy w ciepłe miejsce na 40-60 minut do wyrośnięcia.

Gdy „rodzi” się ciasto, przygotowujemy farsz. Tak naprawdę może być dowolny. Ja proponuje pieczarki, cebulę i paprykę.

Pomidory z puszki wrzucamy na patelnię i odparowujemy. Powinien powstać gęsty sos. Doprawiamy go ziołami bazylii i solą. Cebulę kroimy w piórka i podsmażamy na oliwie. Po chwili dodajemy pokrojone w paski pieczarki. Jeśli nie podsmażymy pieczarek, podczas pieczenia puszcza wodę, a wtedy z pizzy nici.

Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy i kładziemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. (blaszka może być dowolna, choć oczywiście najlepsza jest okrągła. Ciasto smarujemy sosem i układamy na nim uduszone pieczarki z cebulą  i pokrojona w paski paprykę. Posypujemy startym na grubych oczkach tarki serem, a na nim kładziemy plastry pomidora.

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 250 st. C i wstawiamy pizzę. Pieczemy przez 10 - 15 minut, aż jej boki się zarumienią, a spód będzie chrupiący. Smacznego!



3 komentarze: