białe szparagi,

Zupa bez kalorii, czyli krem z białych szparagów

piątek, maja 24, 2013 Anonimowy 3 Comments

Czy wiecie, że w 100 g białych szparagów jest zaledwie 12 kalorii? Brzmi ciekawie, prawda? Oznaczać może to tylko jedno: sezon na szparagi trwa, więc zajadajmy się nimi do woli. Ja po tarcie ze szparagami i grillowaniu ich w towarzystwie innych warzyw, postanowiłam przygotować zupę. Lekka, pyszna i prosta. Sami zobaczcie.


Składniki
  • pęczek białych szparagów
  • litr dobrego rosołu (jeśli będzie na warzywach, otrzymamy danie wegetariańskie)
  • sól
  • biały pieprz
  • liście młodej pietruszki

Sposób wykonania

Białym szparagom musimy poświęcić nieco więcej czasu niż zielonym. Przede wszystkim, należy je obrać, ponieważ są bardziej włókniste niż zielone. Najlepiej wybierać młode szparagi, niezbyt przerośnięte.
Szparagi myjemy, suszymy i obieramy. Po wstępnym przygotowaniu, ucinamy główki szparagów i odkładamy je na bok. Pozostałe kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do gotującego się rosołu, doprawionego solą i białym pieprzem. Po ok. 4 minutach dokładnie miksujemy zupę. Jeśli chcemy dodać jej nieco kalorii, możemy zabielić całość łyżką śmietany. Na koniec wrzucamy odkrojone wcześniej główki szparagów i gotujemy przez minutę . Całość podajemy z listkami młodej pietruszki. Smacznego!



3 komentarze: