placki ziemniaczane,

Placki ziemniaczane - ich cała tajemnica

sobota, sierpnia 24, 2013 MM 2 Comments



Placki ziemniaczane - niby nic wielkiego. Ot, zwykłe ziemniaki drobno starte  i usmażone w formie płaskich placków. Jest jednak pewien składnik, bez którego to proste danie obyć się nie może i bez którego nie smakuje jak trzeba. To cebula - obok czosnku jedna z najstarszych roślin leczniczych. Jednak nie o zdrowie w tym przypadku chodzi, a o smak. Dzięki cebuli placki są wyraziste, choć ciągle delikatne. Cebula sprawia też, że ciasto nie ciemnieje tak szybko, jak bez niej.

Składniki
  • dwa kg ziemniaków
  • dwie duże cebule
  • czubata łyżka mąki pszennej
  • sól
  • pieprz
  • dwa jajka
  • olej rzepakowy do smażenia

Sposób przygotowania
Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce do ziemniaków (o bardzo drobnych oczkach). Trzemy również cebulę. W większym naczyniu łączymy ze sobą starte składniki, jajka i mąkę i przyprawy.
I tu uwaga - posiadacze blenderów mogą wykorzystać to cudowne urządzenie. Ja tak robię. Wszystkie składniki wrzucam do blendera, co zaoszczędza mi sporo czasu. Ziemniaki i cebulę kroję wcześniej drobniej, aby urządzenie mogło sobie z nimi poradzić.

Gdy połączymy składniki, ciasto w zasadzie jest gotowe. Jeśli wydaje się zbyt rzadkie, można dodać więcej mąki. 

Smażymy na oleju rzepakowym, który nie oddaje smaku innym potrawom. Wielkość placków zależy od naszej fantazji. Mniejsze przygotowuje się szybciej.

Podajemy z kwaśną śmietaną, a w wersji dla pań równie dobrze smakują z jogurtem greckim. Smacznego!
 

2 komentarze:

  1. Bardzo lubię placuszki ziemniaczane :) Pozdrawiam i zapraszam do siebie na muffinki z malinami :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Przypomniałaś mi, że dawno ich nie robiłam. Lubię podane na wytrawnie właśnie ;) Zapraszam do mojej akcji Warzywa psiankowate 2013.

    OdpowiedzUsuń