Kasza pęczak,
Składniki
Sposób przygotowania
Cebulę drobno kroimy i smażymy na maśle, aż się zeszkli. Do ugotowanej kaszy dodajemy mięso, usmażoną cebulę i przyprawy. Wszystko dokładnie wyrabiamy. Masą wypełniamy przepołowione papryki. Faszerowane warzywa wkładamy do woreczka do pieczenia lub do naczynia, które szczelnie przykrywamy folią aluminiową. Pieczemy 40 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 st.
Zielona papryka faszerowana kaszą pęczak
Faszerowana papryka to typowo jesienne danie. Sposobów na jej przygotowanie jest wiele. Faszerowana mięsem mielonym i ryżem jest ciekawą alternatywą dla gołąbków i jednocześnie świetnym pomysłem na obiad lub kolację. Warto jednak zaszaleć i poeksperymentować, dlatego dziś zielona papryka faszerowana kaszą pęczak i mięsem z indyka.Składniki
- 300 g ugotowanej kaszy pęczak
- 200 g mielonego mięsa z indyka
- sól, pieprz
- 1 cebula
- łyżka masła
Sposób przygotowania
Cebulę drobno kroimy i smażymy na maśle, aż się zeszkli. Do ugotowanej kaszy dodajemy mięso, usmażoną cebulę i przyprawy. Wszystko dokładnie wyrabiamy. Masą wypełniamy przepołowione papryki. Faszerowane warzywa wkładamy do woreczka do pieczenia lub do naczynia, które szczelnie przykrywamy folią aluminiową. Pieczemy 40 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 st.
0 komentarze: