Kasza pęczak,

Zielona papryka faszerowana kaszą pęczak

sobota, października 05, 2013 Anonimowy 0 Comments

Faszerowana papryka to typowo jesienne danie. Sposobów na jej przygotowanie jest wiele. Faszerowana mięsem mielonym i ryżem jest ciekawą alternatywą dla gołąbków i jednocześnie świetnym pomysłem na obiad lub kolację. Warto jednak zaszaleć i poeksperymentować, dlatego dziś zielona papryka faszerowana kaszą pęczak i mięsem z indyka.



Składniki
  • 300 g ugotowanej kaszy pęczak
  • 200 g mielonego mięsa z indyka
  • sól, pieprz
  • 1 cebula
  • łyżka masła

Sposób przygotowania
Cebulę drobno kroimy i smażymy na maśle, aż się zeszkli. Do ugotowanej kaszy dodajemy mięso, usmażoną cebulę i przyprawy. Wszystko dokładnie wyrabiamy. Masą wypełniamy przepołowione papryki. Faszerowane warzywa wkładamy do woreczka do pieczenia lub do naczynia, które szczelnie przykrywamy folią aluminiową. Pieczemy 40 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 st.

0 komentarze: