Dania z ziemniaków,
To proste, tanie i smaczne danie można jadać na wiele sposobów – jedni lubią polane sosem grzybowym, inni w towarzystwie śmietany lub posypane cukrem.
Ja dzisiaj proponuję podać je ze szpinakiem. Nie dość, że smakują wyśmienicie, to i na talerzu wyglądają dość oryginalnie.
Składniki
Sposób przygotowania
Liście szpinaku umyć i osuszyć. Na patelni rozgrzać masło, dodać rozgnieciony ząbek czosnku i lekko podsmażyć. Po kilku chwilach wrzucić szpinak. Smażyć na małym ogniu, aż z liści odparuje woda.
Ziemniaki umyć, obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach i odstawić na dziesięć minut. Po tym czasie odlać płyn, który się zebrał na powierzchni. Do masy kartoflanej dodać jajka, mąkę, cebulę, startą na tarce o małych oczkach cebulę, wyciśnięty czosnek i przyprawy. Na rozgrzany tłuszcz kłaść łyżką niewielkie porcje i smażyć. Gdy będą przyrumienione z jednej strony, na środek placka położyć uduszone liście szpinaku, po czym przekładać placki na drugą stronę, aż się usmażą.
Smacznego!
Placki ziemniaczane ze szpinakiem
To proste, tanie i smaczne danie można jadać na wiele sposobów – jedni lubią polane sosem grzybowym, inni w towarzystwie śmietany lub posypane cukrem.
Ja dzisiaj proponuję podać je ze szpinakiem. Nie dość, że smakują wyśmienicie, to i na talerzu wyglądają dość oryginalnie.
Składniki
- kilogram ziemniaków
- 3 łyżki mąki
- 2 jajka
- 1 cebula
- sól, pieprz
- czosnek
- łyżka masła
- opakowanie liści szpinaku
- olej do smażenia
Liście szpinaku umyć i osuszyć. Na patelni rozgrzać masło, dodać rozgnieciony ząbek czosnku i lekko podsmażyć. Po kilku chwilach wrzucić szpinak. Smażyć na małym ogniu, aż z liści odparuje woda.
Ziemniaki umyć, obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach i odstawić na dziesięć minut. Po tym czasie odlać płyn, który się zebrał na powierzchni. Do masy kartoflanej dodać jajka, mąkę, cebulę, startą na tarce o małych oczkach cebulę, wyciśnięty czosnek i przyprawy. Na rozgrzany tłuszcz kłaść łyżką niewielkie porcje i smażyć. Gdy będą przyrumienione z jednej strony, na środek placka położyć uduszone liście szpinaku, po czym przekładać placki na drugą stronę, aż się usmażą.
Smacznego!
Uwielbiam placki ziemniaczane! Ale ze szpinakiem nigdy nie jadłam, muszę spróbować, super :)
OdpowiedzUsuńwyglądaja pysznie! szpinak i ziemniaki.. super :)
OdpowiedzUsuńWyglądają pięknie
OdpowiedzUsuń