Dania z ziemniaków,

Placki ziemniaczane ze szpinakiem

sobota, listopada 02, 2013 Anonimowy 3 Comments


To proste, tanie i smaczne danie można  jadać na wiele sposobów – jedni lubią polane sosem grzybowym, inni w towarzystwie śmietany lub posypane cukrem.


Ja dzisiaj proponuję podać je ze szpinakiem. Nie dość, że smakują wyśmienicie, to i na talerzu wyglądają dość oryginalnie.


Składniki
  • kilogram  ziemniaków
  • 3 łyżki mąki
  • 2 jajka
  • 1 cebula
  • sól, pieprz
  • czosnek
  • łyżka masła
  • opakowanie liści szpinaku
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania
Liście szpinaku umyć i osuszyć. Na patelni rozgrzać masło, dodać rozgnieciony ząbek czosnku i lekko podsmażyć. Po kilku chwilach wrzucić szpinak. Smażyć na małym ogniu, aż z liści odparuje  woda.

Ziemniaki umyć, obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach i odstawić na dziesięć minut. Po tym czasie odlać płyn, który się zebrał na powierzchni. Do masy kartoflanej dodać jajka, mąkę, cebulę, startą na tarce o małych oczkach cebulę, wyciśnięty czosnek i przyprawy.  Na rozgrzany tłuszcz kłaść łyżką niewielkie porcje i smażyć. Gdy będą przyrumienione z jednej strony, na środek placka położyć uduszone liście szpinaku, po czym przekładać placki na drugą stronę, aż się usmażą.

Smacznego!





3 komentarze:

  1. Uwielbiam placki ziemniaczane! Ale ze szpinakiem nigdy nie jadłam, muszę spróbować, super :)

    OdpowiedzUsuń
  2. wyglądaja pysznie! szpinak i ziemniaki.. super :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądają pięknie

    OdpowiedzUsuń