historia,

Przyprawa Maggi... co ma w środku?

niedziela, listopada 17, 2013 Anonimowy 0 Comments

W latach siedemdziesiątych i osiemdziesiątych gościła niemal na wszystkich polskich stołach. Przyprawiano nią zupy, sosy i mięsa. Teraz jej jakby mniej. Czym jest przyprawa popularnie zwana "maggi"?
Słynną przyprawę wynalazła Julius Maggi. Szwajcar w 1886 roku wyprodukował i wprowadziła na rynek Maggi-Würze. Podstawą przyprawy w płynie był lubczyk ogrodowy, wspaniałe aromatyczne ziele, bylina z rodziny selerowatych. Później lubczyk stał się głównym składnikiem innych przypraw w płynie. Od wieków stosowany w dolegliwościach na przykład układu pokarmowego - ma właściwości moczopędne i wiatropędne. Stosuje się go między innymi w chorobach dróg moczowych, niewydolności nerek, kamicy żółciowej i nieżytach górnych dróg oddechowych.

Gdy przyprawa maggi pojawiła się na rynku, z miejsca stała się popularna. Z czasem pojawiło się wiele jej konkurentów, na które (z przyzwyczajenia) mówiono "maggi", choć na etykiecie widniała zupełnie inna nazwa. Niestety, zwykle z oryginalnym produktem pana Juliusa mają one niewiele wspólnego. Znajdziemy tam natomiast ocet, sól, ekstrakt drożdżowy, glutaminian sodu, oraz wiele innych wzmacniaczy smaku.

Obecnie patent na oryginalną wersję przyprawy należy do firmy Nestle.
fot. maggi.de

0 komentarze: