otręby,

Zdrowe, puszyste placki bez dodatku mąki

środa, listopada 06, 2013 MM 3 Comments

Są pyszne, ale zwykle bywają hmmm... dość niezdrowe. Placki lub racuchy najczęściej robimy z przetworzonej białej mąki pszennej otrzymywanej z oczyszczonego ziarna pszenicy z dodatkiem cukru. A może by tak te dwa składniki zastąpić czymś dużo zdrowszym?





Składniki
  • dwa jajka
  • pół szklanki otrąb orkiszowych
  • łyżeczka stewii
  • garść suszonej żurawiny
  • masło do smażenia
Sposób wykonania
Żółtka oddzielić od białek. Żółtka razem ze stewią utrzeć na puszystą masę. Gdy będzie niemal biała, dodać otręby i żurawinę. W osobnej misce ubić na sztywno białka, dodać je do masy z otrębami. Na rozgrzanym maśle smażyć placuszki. Smacznego!








3 komentarze:

  1. Ja zawsze robię placuszki z mąki żytniej, pełnoziarnistej lub też z kaszy :) Wtedy są i zdrowe, i pyszne!

    OdpowiedzUsuń