otręby,
Składniki
Żółtka oddzielić od białek. Żółtka razem ze stewią utrzeć na puszystą masę. Gdy będzie niemal biała, dodać otręby i żurawinę. W osobnej misce ubić na sztywno białka, dodać je do masy z otrębami. Na rozgrzanym maśle smażyć placuszki. Smacznego!
Zdrowe, puszyste placki bez dodatku mąki
Są pyszne, ale zwykle bywają hmmm... dość niezdrowe. Placki lub racuchy najczęściej robimy z przetworzonej białej mąki pszennej otrzymywanej z oczyszczonego ziarna pszenicy z dodatkiem cukru. A może by tak te dwa składniki zastąpić czymś dużo zdrowszym?Składniki
- dwa jajka
- pół szklanki otrąb orkiszowych
- łyżeczka stewii
- garść suszonej żurawiny
- masło do smażenia
Żółtka oddzielić od białek. Żółtka razem ze stewią utrzeć na puszystą masę. Gdy będzie niemal biała, dodać otręby i żurawinę. W osobnej misce ubić na sztywno białka, dodać je do masy z otrębami. Na rozgrzanym maśle smażyć placuszki. Smacznego!
Ja zawsze robię placuszki z mąki żytniej, pełnoziarnistej lub też z kaszy :) Wtedy są i zdrowe, i pyszne!
OdpowiedzUsuńjaki puszyste, ładne!
OdpowiedzUsuń