grzyby,

Delikatne pierogi z kurkami

czwartek, listopada 07, 2013 MM 1 Comments



Wśród grzybów zasługują na specjalne względy, nie tylko dlatego, że są smaczne. Niewielkie, nieco bajkowe kurki znajdziemy w lasach całej Polski, a jeśli nie mamy czasu na spacerowanie po lesie, równie szybko dostrzeżemy je w sklepach.
Więcej o kurkach i ich wpływie na nasze zdrowie przeczytacie tu -> KURKI
Co z nich zrobić? Może pierogi?

Składniki
  • 40 dag kurek
  • dwie cebule
  • łyżka masła
  • sól
  • biały pieprz
Ciasto

  • 1/2 kg mąka
  • szczypta soli
  • gorąca woda – tyle, ile wchłonie mąka (ok. 1/2 – 3/4 szklanki)

Sposób przygotowania
Kurki dokładnie oczyść, w razie konieczności wypłukać w wodzie, jednak niezbyt długo, ponieważ płukanie pozbawia je aromatu. Duże kapelusze pokroić na części, mniejsze zostawić w całości. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i podsmażyć na maśle, gdy będzie szklista, dodać grzyby i przyprawy. Smażyć kilka minut. 

Ciasto
Do mąki dodajemy sól i powoli dolewamy gorącą wodę. Jeśli jest zbyt gorąca, na tym etapie możemy mieszać ciasto np. widelcem. Zagniatamy kilka minut całość, aż ciasto stanie się elastyczne. Dzielimy ciasto na części (tak jest prościej) i każdą z nich rozwałkowujemy na blacie podsypanym mąką.
Z ciasta wycinamy kółka szklanką (wtedy lepimy je ręcznie) lub foremką do pierogów. Na każdy krążek nakładamy po czubatej łyżeczce farszu i zlepiamy brzegi.
Gotowe pierogi wrzucamy na osolony wrzątek i czekamy kilka minut aż wypłyną. Po minucie są gotowe do wyjęcia i serwowania. Smacznego!


 

1 komentarz: