Kasza Jaglana,

Kotlety jaglane w sosie pieczarkowym

poniedziałek, lutego 16, 2015 Anonimowy 5 Comments

Kasza jaglana na słodko, jako dodatek do obiadu, w postaci puddingu czy z warzywami... Internet zalewa fala przepisów na wykorzystanie kaszy jaglanej. To oczywiście powód do radości, bo kasza jaglana sprzyja naszemu zdrowiu. Wpisując się w trendy dziś mamy przepis na kotlety jaglane w sosie pieczarkowym.


Składniki
Kotlety ok. 6-8 sztuk
  • 1 szklanka kaszy jaglanej
  • 1 duża marchewka
  • garść mrożonego groszku
  • kilka różyczek brokułów
  • bułka tarta
  • 1 jajko
  • sól
  • biały pieprz
Sos
  • 200 g pieczarek
  • 2 łyżki jogurtu greckiego
  • sól
  • biały pieprz

Sposób przygotowania
Kaszę jaglaną wsypujemy do garnka, zalewamy szklanką wody i zaczynamy gotować. Do gotującej się kaszy wrzucamy pokrojoną w kostkę marchewkę, groszek i pokrojone drobno różyczki brokułów. Całość gotujemy (ok. 15 min) aż kasza wchłonie całą wodę - powinna być miękka. Całość odstawiamy do ostygnięcia.

Do kaszy z warzywami dodajemy jajko, 2 łyżki bułki tartej, sól i pieprz. Wyrabiamy na gładką masę, formujemy kotlety, które obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju.

Na kolejnej patelni na łyżce oleju smażymy pokrojone w paski pieczarki, a gdy będą miękkie doprawiamy je solą i pieprzem. Zdejmujemy z ognia i dodajemy jogurt grecki. Mieszamy sos, który podajemy z kotletami. Smacznego!




5 komentarzy: