dorsz,

Kasza jaglana z rybą w sosie musztardowym

wtorek, marca 10, 2015 Anonimowy 0 Comments

Danie jednogarnkowe z kaszy jaglanej? Brzmi prosto i zdrowo. Zdrowo tym bardziej, że kolejnymi składnikami jest ryba (dorsz) i kolorowe warzywa. Do tego wszystko w delikatnym sosie musztardowym. Kto wie, może taka wersja zasmakuje tym, którzy na kaszę spoglądają niechętnie?



Składniki
(dla dwóch osób)

  • 100 g kaszy jaglanej
  • 200 g mrożonki groszek + marchew
  • 150 g dorsza lub innej białej ryby (jeden niewielki płat)
  • kilka listków kolendry
  • sól
  • biały pieprz
  • dwie łyżki musztardy francuskiej
  • dwie łyżki śmietany do sosów

Sposób przygotowania
Kaszę i mrożone warzywa wsypujemy na głęboką patelnię, zalewamy wodą do ok. 1 cm ponad składniki. Na wierzch układamy pokrojoną na niewielkie części rybę. Całość solimy, pieprzymy i zagotowujemy pod przykryciem. Kiedy kasza będzie miękka (po ok. 15 minutach), dodajemy musztardę, śmietanę i mieszamy. Na talerzu całość posypujemy kolendrą. Smacznego!

 

0 komentarze: