Cukinia,

Kurczak z cukinią w mleku kokosowym

wtorek, marca 05, 2013 MM 3 Comments

Na wykonanie tego dania wystarczy poświęcić 15 minut. Efekt? Minimum składników, maksimum zadowolenia.


Przepis

Składniki
(na jedną osobę, jeśli jemy bez dodatków)
  • pół piersi z kurczaka
  • pół cukinii
  • dwie łyżki mleka kokosowego
  • 1 papryczka chili (można mniej)
  • szczypta soli
  • szczypta imbiru (jeśli świeży, pół łyżeczki)
  • łyżka oleju do smażenia

Sposób przygotowania
Piersi z kurczaka kroimy w paski, smażymy chwilkę na gorącym oleju. Po 3-4 minutach dorzucamy pokrojoną w półtalarki cukinię, drobno pokrojoną papryczkę, sól i imbir. Smażymy 5 minut. Po tym czasie dodajemy mleko kokosowe. Jeśli jest w postaci "stałej" (jak u mnie), po chwili się rozpuści. Wszystko dusimy jeszcze chwilę i podajemy z ryżem, makaronem ryżowym lub bez niczego. Mmmmm... Smacznego!





3 komentarze:

  1. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Taki piękny komentarz. Dziękuję. Przepraszam, przez błąd został usunięty...

      Usuń