Pizzerinki

Pizzerinki

wtorek, marca 12, 2013 Anonimowy 3 Comments



Pizzerinki - przepis


Ciasto:

  • 15 g świeżych drożdży
  • 200 ml letniej wody
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 250 g pszennej mąki
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
Farsz

w zasadzie dowolny... u mnie:
  • pieczarki
  • papryka chili
  • cebula
  • pomidor
  • ketchup
  • ser żółty
Rozdrobnione drożdże zalewamy letnią wodą, dodajemy cukier i dokładnie mieszamy do całkowitego rozpuszczenia drożdży. Odstawiamy na 15 - 20 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól, rozczyn drożdży i oliwę. Dokładnie wyrabiamy ciasto i odstawiamy w ciepłe miejsce na 40-60 minut do wyrośnięcia.

Wyrośnięte ciasto dzielimy na 8 równych części. Z każdej forujemy kulę i wałkujemy na płaski placek. Placki smarujemy ketchupem i układamy dowolny farsz.

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 250 st. C i wstawiamy pizzerinki. Pieczemy przez 10 - 15 minut, aż ich boki się zarumienią, a spód będzie chrupiący. Na koniec posypujemy tartym serem i jeszcze na chwilę wkładamy do piekarnika, by ser się roztopił. Smacznego!
 







3 komentarze: