Pizzerinki
Pizzerinki - przepis
Ciasto:
w zasadzie dowolny... u mnie:
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól, rozczyn drożdży i oliwę. Dokładnie wyrabiamy ciasto i odstawiamy w ciepłe miejsce na 40-60 minut do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na 8 równych części. Z każdej forujemy kulę i wałkujemy na płaski placek. Placki smarujemy ketchupem i układamy dowolny farsz.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 250 st. C i wstawiamy pizzerinki. Pieczemy przez 10 - 15 minut, aż ich boki się zarumienią, a spód będzie chrupiący. Na koniec posypujemy tartym serem i jeszcze na chwilę wkładamy do piekarnika, by ser się roztopił. Smacznego!
Pizzerinki
Pizzerinki - przepis
Ciasto:
- 15 g świeżych drożdży
- 200 ml letniej wody
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 250 g pszennej mąki
- 1 łyżka oliwy z oliwek
w zasadzie dowolny... u mnie:
- pieczarki
- papryka chili
- cebula
- pomidor
- ketchup
- ser żółty
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól, rozczyn drożdży i oliwę. Dokładnie wyrabiamy ciasto i odstawiamy w ciepłe miejsce na 40-60 minut do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na 8 równych części. Z każdej forujemy kulę i wałkujemy na płaski placek. Placki smarujemy ketchupem i układamy dowolny farsz.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 250 st. C i wstawiamy pizzerinki. Pieczemy przez 10 - 15 minut, aż ich boki się zarumienią, a spód będzie chrupiący. Na koniec posypujemy tartym serem i jeszcze na chwilę wkładamy do piekarnika, by ser się roztopił. Smacznego!
Bardzo lubię takie pizzerinki :)
OdpowiedzUsuńsuper pomysł:)
OdpowiedzUsuńDomowe pizzerinki - idealne o kazdej porze :)
OdpowiedzUsuń