Dynia,

Krem z dyni z gruszką i rozmarynem

sobota, października 12, 2013 Anonimowy 2 Comments



Zupa z dyni to chyba najpopularniejsze z dań, jakie przygotowuje się z pomarańczowego warzywa. Na szczęście przyprawy i dodatki sprawiają, że za każdym razem zupa może mieć inny smak. Oto kolejny pomysł na wykorzystanie pomarańczowej dyni - zupa krem z dodatkiem gruszki, rozmarynu i... mleka kokosowego.



Składniki
  • 300 g dyni bez skóry
  • 2 gruszki
  • 150 ml mleka kokosowego
  • sól
  • biały pieprz
  • szczypta imbiru
  • szczypta kurkumy

Sposób przygotowania
Dynię kroimy na cząstki, wrzucamy do ok. litra wody i gotujemy. Jeśli gruszka jest twarda, obieramy ją, usuwamy gniazdo nasienne i dodajemy do wody z dynią. Kiedy będą miękkie, dodajemy wszystkie przyprawy (imbiru i kurkumy możemy dodać więcej) i mleko kokosowe. Gdy zupa nabierze smaku, całość miksujemy. Drugą gruszkę kroimy na plastry i grillujemy.
Zupę podajemy z grillowaną gruszką i świeżym rozmarynem. Smacznego!




2 komentarze: