Dynia,
Składniki
Sposób przygotowania
Dynię trzemy na tarce o niewielkich oczkach. Odstawiamy na godzinę, by puściła trochę wody. Po tym czasie dodajemy jajko, sól, stewię (słodkość stewii pozostaje bez zmian także w wysokich temperaturach), proszek do pieczenia i mąkę. Wyrabiamy ciasto i odstawiamy na kilka minut.
Na rozgrzanej patelni smażymy niewielkie placki. Jeśli będą zbyt delikatne, możemy dodać więcej mąki.
Podjemy z marmoladą z dyni lub posypane cukrem pudrem. Smacznego!
Puszyste racuchy z żółtej dyni
Z dyni w kuchni wyczarować można niemal wszystko. Jest uniwersalna, a jej smak w prosty sposób zmieniamy dodawanymi przyprawami. Wyśmienicie smakuje w wersji wytrawnej i na słodko. W prosty sposób można przygotować z niej puszyste racuchy.Składniki
- 300 g dyni
- jajko
- dwie łyżki mąki
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżka stewii (ew. cukru pudru)
- szczypta soli
- olej do smażenia
Sposób przygotowania
Dynię trzemy na tarce o niewielkich oczkach. Odstawiamy na godzinę, by puściła trochę wody. Po tym czasie dodajemy jajko, sól, stewię (słodkość stewii pozostaje bez zmian także w wysokich temperaturach), proszek do pieczenia i mąkę. Wyrabiamy ciasto i odstawiamy na kilka minut.
Na rozgrzanej patelni smażymy niewielkie placki. Jeśli będą zbyt delikatne, możemy dodać więcej mąki.
Podjemy z marmoladą z dyni lub posypane cukrem pudrem. Smacznego!
Bardzo apetyczne wydanie dyni :)
OdpowiedzUsuńPięknie wyglądają
OdpowiedzUsuń