Dynia,

Puszyste racuchy z żółtej dyni

wtorek, października 08, 2013 MM 3 Comments

Z dyni w kuchni wyczarować można niemal wszystko. Jest uniwersalna, a jej smak w prosty sposób zmieniamy dodawanymi przyprawami. Wyśmienicie smakuje w wersji wytrawnej i na słodko. W prosty sposób można przygotować z niej puszyste racuchy.




Składniki
  • 300 g dyni
  • jajko
  • dwie łyżki mąki
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżka stewii (ew. cukru pudru)
  • szczypta soli
  • olej do smażenia



Sposób przygotowania

Dynię trzemy na tarce o niewielkich oczkach. Odstawiamy na godzinę, by puściła trochę wody. Po tym czasie dodajemy jajko, sól, stewię (słodkość stewii pozostaje bez zmian także w wysokich temperaturach), proszek do pieczenia i mąkę. Wyrabiamy ciasto i odstawiamy na kilka minut. 
Na rozgrzanej patelni smażymy niewielkie placki. Jeśli będą zbyt delikatne, możemy dodać więcej mąki.

Podjemy z marmoladą z dyni lub posypane cukrem pudrem. Smacznego!


 





3 komentarze: