Drób,

Kurczak z dynią w mleku kokosowym

poniedziałek, października 07, 2013 MM 2 Comments



Dynia - królowa jesieni. Podobno jest jednym z największych warzyw na świecie. Największą dynię świata wyhodowano w ubiegłym roku w Szwajcarii i ważyła 1053,5 kilograma!
Dynię można hodować na każdym kontynencie. No, może oprócz Antarktydy. Dziś wielu kojarzy się a Ameryką i Helloween. Fakty są jednak takie, że dynia znana była już w starożytnym Egipcie i w Azji Mniejszej. Nikt nie wie, skąd się wzięła.




Składniki
  • dwie piersi z kurczaka
  • duża cebula
  • papryka
  • 250 g dyni (bez skóry)
  • pół pęczka szczypiorku
  • łyżka oleju sezamowego (lub innego)
  • 200 ml mleka kokosowego
  • łyżeczka tartego imbiru
  • sól
  • pół łyżeczki białego pieprzu
  • pół papryczki chilli

Sposób przygotowania
Cebulę pokroić w piórka u wrzucić na rozgrzany olej. Po chwili dodać pokrojonego w paski kurczaka. Smażyć aż kurczak się zetnie. Gdy będzie podsmażony, dodać pokrojoną w paski paprykę i pokrojoną w paski dynię. Dodać przyprawy: pokrojoną papryczkę, imbir (może być zamieniony na imbir w proszku), sól i pieprz. Wszystko wymieszać i wlać mleko kokosowe. Całość dusić pod przykryciem ok 20 minut - dynia powinna być miękka, ale ciągle jędrna. Na koniec dorzucić pokrojony drobno szczypiorek.
Podawać z ryżem lub makaronem ryżowym. Smacznego!

2 komentarze:

  1. Swietne danie, jesienne, ale wciaz jeszcze lekkie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ależ to pięknie, kolorowo wygląda! :)

    OdpowiedzUsuń