Drób,
Dynia - królowa jesieni. Podobno jest jednym z największych warzyw na świecie. Największą dynię świata wyhodowano w ubiegłym roku w Szwajcarii i ważyła 1053,5 kilograma!
Dynię można hodować na każdym kontynencie. No, może oprócz Antarktydy. Dziś wielu kojarzy się a Ameryką i Helloween. Fakty są jednak takie, że dynia znana była już w starożytnym Egipcie i w Azji Mniejszej. Nikt nie wie, skąd się wzięła.
Składniki
Sposób przygotowania
Cebulę pokroić w piórka u wrzucić na rozgrzany olej. Po chwili dodać pokrojonego w paski kurczaka. Smażyć aż kurczak się zetnie. Gdy będzie podsmażony, dodać pokrojoną w paski paprykę i pokrojoną w paski dynię. Dodać przyprawy: pokrojoną papryczkę, imbir (może być zamieniony na imbir w proszku), sól i pieprz. Wszystko wymieszać i wlać mleko kokosowe. Całość dusić pod przykryciem ok 20 minut - dynia powinna być miękka, ale ciągle jędrna. Na koniec dorzucić pokrojony drobno szczypiorek.
Podawać z ryżem lub makaronem ryżowym. Smacznego!
Kurczak z dynią w mleku kokosowym
Dynia - królowa jesieni. Podobno jest jednym z największych warzyw na świecie. Największą dynię świata wyhodowano w ubiegłym roku w Szwajcarii i ważyła 1053,5 kilograma!
Dynię można hodować na każdym kontynencie. No, może oprócz Antarktydy. Dziś wielu kojarzy się a Ameryką i Helloween. Fakty są jednak takie, że dynia znana była już w starożytnym Egipcie i w Azji Mniejszej. Nikt nie wie, skąd się wzięła.
Składniki
- dwie piersi z kurczaka
- duża cebula
- papryka
- 250 g dyni (bez skóry)
- pół pęczka szczypiorku
- łyżka oleju sezamowego (lub innego)
- 200 ml mleka kokosowego
- łyżeczka tartego imbiru
- sól
- pół łyżeczki białego pieprzu
- pół papryczki chilli
Sposób przygotowania
Cebulę pokroić w piórka u wrzucić na rozgrzany olej. Po chwili dodać pokrojonego w paski kurczaka. Smażyć aż kurczak się zetnie. Gdy będzie podsmażony, dodać pokrojoną w paski paprykę i pokrojoną w paski dynię. Dodać przyprawy: pokrojoną papryczkę, imbir (może być zamieniony na imbir w proszku), sól i pieprz. Wszystko wymieszać i wlać mleko kokosowe. Całość dusić pod przykryciem ok 20 minut - dynia powinna być miękka, ale ciągle jędrna. Na koniec dorzucić pokrojony drobno szczypiorek.
Podawać z ryżem lub makaronem ryżowym. Smacznego!
Swietne danie, jesienne, ale wciaz jeszcze lekkie.
OdpowiedzUsuńAleż to pięknie, kolorowo wygląda! :)
OdpowiedzUsuń