Cukinia,

Cukinia w sosie śmietanowym

niedziela, listopada 24, 2013 Anonimowy 3 Comments

Uśmiecha się do nas niemal z każdego straganu z warzywami. Piękna, zielona, błyszcząca... Ma wspaniały smak, mnóstwo witamin i bardzo mało kalorii. 100 g cukinii to zaledwie 15 kalorii. Bezkarnie mogą ją jeść nawet osoby będące na diecie. 
Cukinia wspaniale komponuje się z różnymi mięsami, można ją też jadać solo, na przykład w sosie śmietanowym z makaronem.


Składniki
  • 1 średniej wielkości cukinia
  • 2 łyżki śmietany 12 proc. (lub 3 łyżki jogurtu greckiego)
  • sól, pieprz (i inne ulubione przyprawy)
  • łyżka oleju
  • makaron

Sposób wykonania
Cukinię kroimy w drobne paski. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy cukinię. Kiedy będzie al dente, solimy i doprawiamy przyprawami. Na koniec dodajemy śmietanę lub jogurt i ulubiony (ugotowany według przepisu na opakowaniu) makaron. Smacznego!




3 komentarze: