Drób,

Pierś z kaczki z warzywami julienne

niedziela, listopada 10, 2013 Anonimowy 0 Comments

Pierś z kaczki to idealne danie na świąteczny obiad. Dobrze przyprawione i odpowiednio przygotowane mięso z jest idealnie miękkie, soczyste i aromatyczne.Wbrew pozorom nie jest to danie trudne do wykonania.



Składniki
  • 2 piersi z kaczki ze skórą
  • sól, pieprz
  • majeranek 
  • świeży rozmaryn
  • marchew
  • cukinia

Sposób przygotowania
Piersi z kaczki nacinamy od strony skóry w paski lub kratkę do głębokości mięsa. Z obu stron nacieramy pieprzem i majerankiem. Mięso powinno poleżeć ok. godziny. Po tym czasie kaczkę solimy i od razu przystępujemy do smażenia. Piersi z kaczki układamy na gorącej patelni skórą do dołu, nie dodając wcześniej tłuszczu. Po chwili tłuszcz ze skóry zacznie się wytapiać. Gdy skóra będzie już wyraźnie zrumieniona, obracamy mięso na drugą stronę i smażymy ok. 5 minut.
Podsmażone piersi kaczki przekładamy do żaroodpornego naczynia, wrzucamy gałązkę rozmarynu i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Czas pieczenia zależy od naszych preferencji kulinarnych -  jeśli będziemy piekli 20 minut, mięso będzie bardzo dobrze wypieczone, a 6-8 minut pobytu w piekarniku sprawi, że mięso będzie krwiste.

Marchew i cukinię kroimy w drobne słupki (julienne) i wrzucamy na patelnię, na której smażyła się kaczka. Smażymy do miękkości na tłuszczu wytopionym z kaczki. Doprawiamy solą i pieprzem.
Smacznego!




0 komentarze: