Desery i ciasta,
Więcej o rogalach przeczytacie TUTAJ
CIASTO
Drożdże rozpuścić w niewielkiej ilości mleka. Jajka utrzeć z cukrem i
połączyć ze stopionym masłem. Nie przerywając ubijania, dodawać
porcjami przesianą mąkę, mleko oraz wcześniej przygotowane drożdże.
Ciasto wyrabiać do chwili, gdy zaczną pokazywać się pęcherzyki i wtedy
pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Migdały, orzechy i mak
zaparzyć, zemleć, utrzeć z cukrem i śmietaną aż do uzyskania gęstej
masy. Wyrośnięte ciasto rozwałkować i pokroić na kwadraty. Na każdy z
nich nałożyć porcję wcześniej przygotowanej masy, uformować rogaliki i
pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Wstawić do gorącego
piekarnika i piec w temp. 220-250 stopni na złoty kolor.
źródło poznan.pl
Przepis na prawdziwe rogale świętomarcińskie
Prawdziwy rogal świętomarciński jest wypiekany tylko w Poznaniu i w wyznaczonych powiatach Wielkopolski. Poza tym rejonem nikt nie może używać tej nazwy.Więcej o rogalach przeczytacie TUTAJ
Przepis na rogale świętomarcińskie
CIASTO
- 1 kg mąki pszennej
- 6 jaj
- 0,5 kostki masła
- 2 łyżki cukru
- 50 g drożdży
- 1 szklanka mleka
- 1,5 szklanki cukru pudru
- 200 g migdałów i orzechów
- 100 g białego maku
- śmietana

źródło poznan.pl
rewelacja, chętnie bym zjadła takie:)
OdpowiedzUsuńWierzę, że rogale z tego przepisu wychodzą smaczne, ale to nie są rogale marcińskie. Oryginalnie są zrobione na cieście półfrancuskim i w nadzieniu jest zdecydowanie więcej składników - chociażby pokruszony biszkopt i bakalie. Jeżeli to przepis z poznan.pl - to się nie popisali ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!