Desery i ciasta,

Przepis na prawdziwe rogale świętomarcińskie

poniedziałek, listopada 11, 2013 Anonimowy 2 Comments

Prawdziwy rogal świętomarciński jest wypiekany tylko w Poznaniu i w wyznaczonych powiatach Wielkopolski. Poza tym rejonem nikt nie może używać tej nazwy.
Więcej o rogalach przeczytacie TUTAJ

 

 

Przepis na rogale świętomarcińskie


CIASTO
  • 1 kg mąki pszennej
  • 6 jaj
  • 0,5 kostki masła
  • 2 łyżki cukru
  • 50 g drożdży
  • 1 szklanka mleka
MASA
  • 1,5 szklanki cukru pudru
  • 200 g migdałów i orzechów
  • 100 g białego maku
  • śmietana

Drożdże rozpuścić w niewielkiej ilości mleka. Jajka utrzeć z cukrem i połączyć ze stopionym masłem. Nie przerywając ubijania, dodawać porcjami przesianą mąkę, mleko oraz wcześniej przygotowane drożdże. Ciasto wyrabiać do chwili, gdy zaczną pokazywać się pęcherzyki i wtedy pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Migdały, orzechy i mak zaparzyć, zemleć, utrzeć z cukrem i śmietaną aż do uzyskania gęstej masy. Wyrośnięte ciasto rozwałkować i pokroić na kwadraty. Na każdy z nich nałożyć porcję wcześniej przygotowanej masy, uformować rogaliki i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Wstawić do gorącego piekarnika i piec w temp. 220-250 stopni na złoty kolor.
źródło poznan.pl

2 komentarze:

  1. rewelacja, chętnie bym zjadła takie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wierzę, że rogale z tego przepisu wychodzą smaczne, ale to nie są rogale marcińskie. Oryginalnie są zrobione na cieście półfrancuskim i w nadzieniu jest zdecydowanie więcej składników - chociażby pokruszony biszkopt i bakalie. Jeżeli to przepis z poznan.pl - to się nie popisali ;)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń