ciasto filo,

Ciasto filo faszerowane kurczakiem, szpinakiem i serem feta

sobota, grudnia 13, 2014 Anonimowy 1 Comments

Do ciasta filo wiele osób podchodzi jak do jeża. Niby je znają, a jednak z jakiegoś powodu boją się zabrać za jego przygotowanie. Zupełnie niesłusznie. Ciasto filo jest bowiem wdzięcznym w przygotowaniu produktem. Wystarczy je nadziać ulubionymi składnikami, zapakować na kilkadziesiąt minut do pieca i gotowe.




 Składniki
  • opakowanie ciasta filo 
  • duża pierś z kurczaka (ok. 250 g.) 
  • opakowanie szpinaku (zwykle pakowany jest po 250 g.) 
  • ząbek czosnku
  • pół kostki sera feta (100 g.) 
  • dwa jajka 
  • przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa 
  • niewielki kawałek masła lub trochę oliwy z oliwek 
  • łyżka oleju
  • łyżka ziaren sezamu

Sposób przygotowania
Liście szpinaku płuczemy, osuszamy i wrzucamy na osobną patelnię. Od czasu do czasu mieszamy. Kiedy liście zwiędną, odciskamy nadmiar soku. Pierś kurczaka kroimy drobno i przesmażamy na oleju, dodajemy rozgnieciony ząbek czosnku i przygotowany wcześniej szpinak.Odstawiamy do ostudzenia. Do zimnej masy dodajemy przyprawy, jajka i pokruszony ser feta.

Do wysmarowanej roztopionym masłem lub oliwą foremki o średnicy 20 cm. wkładamy płat ciasta filo - powinien wystawać poza obręb formy, smarujemy (pędzelkiem) masłem lub oliwą. W podobny sposób wkładamy do formy ok. 5-6 arkuszy ciasta, każdy smarując tłuszczem, po czym do środka wkładamy farsz, zawijając na wierzch wystające ciasto. Jeśli pozostał nam jeden arkusz, można ułożyć go na wierzchu. Całość smarujemy pozostałym tłuszczem, który posypujemy sezamem.

Pieczemy w rozgrzanym do 180 st. piekarniku przez ok. 30 minut.

Smacznego!



1 komentarz:

  1. Zabieram się a ciasto filo, ale zabrać nie mogę. :)
    Dziękuję a inspirację. :)

    OdpowiedzUsuń