Bez glutenu,

Falafel - kotlet z ciecierzycy

środa, października 21, 2015 mm 2 Comments

Arabski kotlecik z ciecierzycy podbija wegański świat. Nie jest to jednak przysmak tylko dla tych, którzy mięsa nie jedzą. Zaręczam, że smakuje też mięsożercom.




Składniki

Na około 20 porcji
  • szklanka suchej ciecierzycy
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • zielona pietruszka
  • liście kolendry
  • 1 łyżeczka mielonego kuminu
  • 1 łyżeczka  zmielonych ziaren kolendry
  • 3 ziela angielskie (zmielone)
  • duża szczypta chili
  • 1/2 łyżeczki sody spożywczej (ew. proszku do pieczenia)
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia 
Sposób przygotowania
Ziarna ciecierzycy zalać na noc zimą wodą. Najlepiej zrobić tow  większym naczyniu, ponieważ do rana podwoi swoją objętość. Po kilkunastu godzinach odlać wodę, opłukać i zblendować na masę, jednak nie za drobno. Dodać cebulę i czosnek i dalej blendować. Do zmielonej masy dodać pokrojoną drobno garść natki pietruszki i kolendry, sodę sól, pieprz i chili, kumin, ziarna kolendry, i ziele angielskie. Masę wymieszać i formować małe kulki wielkości orzecha włoskiego lub nieco większe, wedle uznania. Smażyć je na złoto w rozgrzanym oleju, odsączyć na ręczniku papierowym. Podawać z pieczywem, w picie z humusem, lub z ulubionymi sosami. Smacznego!


2 komentarze: