Bez glutenu,
Składniki
Ziarna ciecierzycy zalać na noc zimą wodą. Najlepiej zrobić tow większym naczyniu, ponieważ do rana podwoi swoją objętość. Po kilkunastu godzinach odlać wodę, opłukać i zblendować na masę, jednak nie za drobno. Dodać cebulę i czosnek i dalej blendować. Do zmielonej masy dodać pokrojoną drobno garść natki pietruszki i kolendry, sodę sól, pieprz i chili, kumin, ziarna kolendry, i ziele angielskie. Masę wymieszać i formować małe kulki wielkości orzecha włoskiego lub nieco większe, wedle uznania. Smażyć je na złoto w rozgrzanym oleju, odsączyć na ręczniku papierowym. Podawać z pieczywem, w picie z humusem, lub z ulubionymi sosami. Smacznego!
Falafel - kotlet z ciecierzycy
Arabski kotlecik z ciecierzycy podbija wegański świat. Nie jest to jednak przysmak tylko dla tych, którzy mięsa nie jedzą. Zaręczam, że smakuje też mięsożercom.Składniki
Na około 20 porcji
- szklanka suchej ciecierzycy
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- zielona pietruszka
- liście kolendry
- 1 łyżeczka mielonego kuminu
- 1 łyżeczka zmielonych ziaren kolendry
- 3 ziela angielskie (zmielone)
- duża szczypta chili
- 1/2 łyżeczki sody spożywczej (ew. proszku do pieczenia)
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Ziarna ciecierzycy zalać na noc zimą wodą. Najlepiej zrobić tow większym naczyniu, ponieważ do rana podwoi swoją objętość. Po kilkunastu godzinach odlać wodę, opłukać i zblendować na masę, jednak nie za drobno. Dodać cebulę i czosnek i dalej blendować. Do zmielonej masy dodać pokrojoną drobno garść natki pietruszki i kolendry, sodę sól, pieprz i chili, kumin, ziarna kolendry, i ziele angielskie. Masę wymieszać i formować małe kulki wielkości orzecha włoskiego lub nieco większe, wedle uznania. Smażyć je na złoto w rozgrzanym oleju, odsączyć na ręczniku papierowym. Podawać z pieczywem, w picie z humusem, lub z ulubionymi sosami. Smacznego!
prezentuje się smakowicie!
OdpowiedzUsuńJest pyszny i naprawdę prosty do zrobienia. Polecam :)
OdpowiedzUsuń