fasola,

Wegańska pasta do chleba z fasoli

niedziela, listopada 22, 2015 mm 2 Comments

Bezmięsne smarowidła potrafią być smaczne. Wielokrotnie byłam świadkiem, jak ich smakiem zachwycają się wielbiciele schabowego. najpopularniejsze pasty do chleba robi się z cieciorki i soczewicy. Dzisiaj przyszedł czas na fasolę.



Składniki
  • szklanka suchej białej fasoli
  • dwie średnie cebule
  • trzy ząbki czosnku
  • pół łyżeczki suszonego majeranku
  • kilka gałązek świeżego oregano (ew. pół łyżeczki suszonego)
  • dwie łyżeczki oleju
  • sól, pieprz

Sposób wykonania
Szklankę fasoli namoczyć na noc w zimnej wodzie, do rana zwiększy swoją objętość. Fasolę ugotować w osolonej wodzie, najlepiej  tej, w której się moczyła. Jeśli mamy w domu szybkowar, to dobry czas na wykorzystanie sprzętu. dzięki niemu fasola będzie si gotowała ok. 20 minut zamiast godziny.
Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę i szklimy na oleju. Dorzucamy pokrojony drobno czosnek, a po chwili majeranek, listki oregano (ew. suszone), sól i pieprz.
Ugotowaną i wystudzoną fasolę blendujemy na gładką masę, pod koniec dodając cebulę z przyprawami. Całość chłodzimy i gotowe. Dobrze się komponuje z prażoną cebulką i ogórkiem. Smacznego!



2 komentarze: