Curry,
Składniki
(na cztery porcje)
Sposób wykonania
Soczewicę wrzucić do wrzącej wody i gotować ok. pół godziny (woda powinna zakrywać warzywa). Można ją namoczyć na kilka godzin, jednak nie jest to konieczne. Na patelni rozgrzać olej i zeszklić na nim pokrojoną w kostkę cebulę. Do cebuli dodać wszystkie przyprawy, starty imbir i drobno pokrojoną papryczkę chilli i pastę curry. Jeśli danie ma być ostre, można dodać pestki. W innym przypadku należy je usunąć. Wszystko razem przesmażyć i dodać do soczewicy razem z gałązką trawy cytrynowej. Dynię i ziemniaki pokroić w kostkę, a marchew na niewielkie części. Warzywa wrzucić do soczewicy, zalać mlekiem kokosowym i gotować ok. 20-30 min. do miękkości warzyw. Można jeść solo, albo z ryżem i z dodatkiem kolendry. Smacznego!
Curry z czerwonej soczewicy z dodatkiem dyni, ziemniaków i mleka kokosowego
Bezmięsne curry to danie proste i pyszne. Do tego wspaniale rozgrzewające, kiedy temperatura oscyluje w okolicy zera stopni.Składniki
(na cztery porcje)
- szklanka suchej czerwonej soczewicy
- 200 g dyni
- 4 średnie ziemniaki
- dwie marchewki
- duża cebula
- świeży imbir (ok. 0,5 cm)
- puszka mleka kokosowego
- 1 gałązka trawy cytrynowej
- łyżeczka zmielonego kuminu
- łyżeczka zmielonej kurkumy
- 2 łyżki czerwonej pasty curry
- szczypta cynamonu
- niewielka papryczka chilli
- sól
- łyżka oleju
- nać kolendry
Sposób wykonania
Soczewicę wrzucić do wrzącej wody i gotować ok. pół godziny (woda powinna zakrywać warzywa). Można ją namoczyć na kilka godzin, jednak nie jest to konieczne. Na patelni rozgrzać olej i zeszklić na nim pokrojoną w kostkę cebulę. Do cebuli dodać wszystkie przyprawy, starty imbir i drobno pokrojoną papryczkę chilli i pastę curry. Jeśli danie ma być ostre, można dodać pestki. W innym przypadku należy je usunąć. Wszystko razem przesmażyć i dodać do soczewicy razem z gałązką trawy cytrynowej. Dynię i ziemniaki pokroić w kostkę, a marchew na niewielkie części. Warzywa wrzucić do soczewicy, zalać mlekiem kokosowym i gotować ok. 20-30 min. do miękkości warzyw. Można jeść solo, albo z ryżem i z dodatkiem kolendry. Smacznego!
Wygląda wspaniale
OdpowiedzUsuńPiękne zdjęcia
OdpowiedzUsuń