Curry,

Curry z czerwonej soczewicy z dodatkiem dyni, ziemniaków i mleka kokosowego

wtorek, listopada 24, 2015 mm 2 Comments

Bezmięsne curry to danie proste i pyszne. Do tego wspaniale rozgrzewające, kiedy temperatura oscyluje w okolicy zera stopni.



Składniki
(na cztery porcje)
  • szklanka suchej czerwonej soczewicy
  • 200 g dyni
  • 4 średnie ziemniaki 
  • dwie marchewki
  • duża cebula
  • świeży imbir (ok. 0,5 cm)
  • puszka mleka kokosowego
  • 1 gałązka trawy cytrynowej
  • łyżeczka zmielonego kuminu 
  • łyżeczka zmielonej kurkumy
  • 2 łyżki czerwonej pasty curry
  • szczypta cynamonu
  • niewielka papryczka chilli
  • sól
  • łyżka oleju
  • nać kolendry

Sposób wykonania
Soczewicę wrzucić do wrzącej wody i gotować ok. pół godziny (woda powinna zakrywać warzywa). Można ją namoczyć na kilka godzin, jednak nie jest to konieczne. Na patelni rozgrzać olej i zeszklić na nim pokrojoną w kostkę cebulę. Do cebuli dodać wszystkie przyprawy, starty imbir i drobno pokrojoną papryczkę chilli i pastę curry. Jeśli danie ma być ostre, można dodać pestki. W innym przypadku należy je usunąć. Wszystko razem przesmażyć i dodać do soczewicy razem z gałązką trawy cytrynowej. Dynię i ziemniaki pokroić w kostkę, a marchew na niewielkie części. Warzywa wrzucić do soczewicy, zalać mlekiem kokosowym i gotować ok. 20-30 min. do miękkości warzyw. Można jeść solo, albo z ryżem i z dodatkiem kolendry. Smacznego!


2 komentarze: