Dodatki,
To popularny dodatek do wielu dań, szczególnie zup i sałatek. Są proste, a jeśli wykonamy je z pieczywa dobrej jakości, również zdrowe. Grzanki możemy potraktować też jako swoiste ratowanie pieczywa. Nie musimy wykorzystywać do nich bowiem najświeższego. Może być nawet dwudniowe.
Składniki
Sposób przygotowania
Chleb drobno kroimy. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i wrzucamy na nią rozdrobniony czosnek - może być drobno pokrojony lub przeciśnięty przez praskę. Krótko smażymy, uważając, by się nie przypalił. Chwilę potem wrzucamy pokrojony chleb. Zmniejszamy siłę smażenia, by grzanki się wysuszyły. Regularnie mieszamy. Po ok. 5 minutach powinny być gotowe.
Proste grzanki o czosnkowym smaku
To popularny dodatek do wielu dań, szczególnie zup i sałatek. Są proste, a jeśli wykonamy je z pieczywa dobrej jakości, również zdrowe. Grzanki możemy potraktować też jako swoiste ratowanie pieczywa. Nie musimy wykorzystywać do nich bowiem najświeższego. Może być nawet dwudniowe.
Składniki
- trzy kromki chleba (w moim przypadku chleb drwala)
- dwa ząbki czosnku
- dwie łyżki oliwy z oliwek
Sposób przygotowania
Chleb drobno kroimy. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i wrzucamy na nią rozdrobniony czosnek - może być drobno pokrojony lub przeciśnięty przez praskę. Krótko smażymy, uważając, by się nie przypalił. Chwilę potem wrzucamy pokrojony chleb. Zmniejszamy siłę smażenia, by grzanki się wysuszyły. Regularnie mieszamy. Po ok. 5 minutach powinny być gotowe.
ja bym jeszcze troszeczkę posoliła :)
OdpowiedzUsuńDobry pomysł
OdpowiedzUsuńuwielbiam czosnek <3
OdpowiedzUsuńmasz może ochotę na moje rozdanie kulinarne?:)