Dodatki,

Proste grzanki o czosnkowym smaku

piątek, sierpnia 09, 2013 Anonimowy 3 Comments



To popularny dodatek do wielu dań, szczególnie zup i sałatek. Są proste, a jeśli wykonamy je z pieczywa dobrej jakości, również zdrowe. Grzanki możemy potraktować też jako swoiste ratowanie pieczywa. Nie musimy wykorzystywać do nich bowiem najświeższego. Może być nawet dwudniowe.

Składniki
  • trzy kromki chleba (w moim przypadku chleb drwala)
  • dwa ząbki czosnku
  • dwie łyżki oliwy z oliwek

Sposób przygotowania
Chleb drobno kroimy. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i wrzucamy na nią rozdrobniony czosnek - może być drobno pokrojony lub przeciśnięty przez praskę. Krótko smażymy, uważając, by się nie przypalił. Chwilę potem wrzucamy pokrojony chleb. Zmniejszamy siłę smażenia, by grzanki się wysuszyły. Regularnie mieszamy. Po ok. 5 minutach powinny być gotowe.





3 komentarze: