Cukinia,
Cukinia to dość popularne letnie warzywo. Można z niej wyczarować delikatne placuszki lub leczo. Można ją też faszerować warzywami lub mięsem. Co kto lubi. Ja postanowiłam zrobić zapiekankę. Zaczęło się od przepisu na pasztet z cukinii, który znalazłam w sieci. Mało mi się jednak podobał jeden z głównych składników - tarta bułka, której należało dodać aż dwie szklanki. Po namyśle uznałam, że bułkę tartą świetnie zastąpi kasza. Dodawałam, mieszałam, próbowałam i wyczarowałam swój przepis na zdrową zapiekankę. Zapraszam.
Składniki
Sposób przygotowania
Kaszę gotujemy nieco krócej, niż to podane na opakowaniu, w trakcie pieczenia "dojdzie". Cukinię, jeśli nie jest bardzo młoda, obieramy ze skórki i trzemy na tarce, podobnie jak seler i marchew. Cebulę kroimy drobno i szklimy na maśle. Mieszamy startą cukinię, kaszę, usmażoną na maśle cebulę (za masłem, na którym się smażyła), marchew, seler, pokrojoną drobno pietruszkę i przyprawy.
Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka dodajemy do masy, białka bardzo dobrze ubijamy, po czym wszystko łączymy, delikatnie mieszając.
Foremkę smarujemy tłuszczem (u mnie oliwa z oliwek) i posypujemy tartą bułką, wlewamy do niej gotową masę i pieczemy ok. 40 minut. Smacznego!
Uwagi
Sezonowa zapiekanka z cukinii
Cukinia to dość popularne letnie warzywo. Można z niej wyczarować delikatne placuszki lub leczo. Można ją też faszerować warzywami lub mięsem. Co kto lubi. Ja postanowiłam zrobić zapiekankę. Zaczęło się od przepisu na pasztet z cukinii, który znalazłam w sieci. Mało mi się jednak podobał jeden z głównych składników - tarta bułka, której należało dodać aż dwie szklanki. Po namyśle uznałam, że bułkę tartą świetnie zastąpi kasza. Dodawałam, mieszałam, próbowałam i wyczarowałam swój przepis na zdrową zapiekankę. Zapraszam.
Składniki
- 3 szklanki startej na tarce cukinii
- 2 szklanki ugotowanej kaszy jęczmiennej wiejskiej
- 4 jajka
- natka pietruszki
- duża cebula (lub dwie małe?
- 1/4 kostki masła (można zamienić na oliwę)
- niewielki kawałek korzenia selera
- marchew
- sól
- pieprz (może być ziołowy)
- ulubione przyprawy (u mnie bazylia)
Sposób przygotowania
Kaszę gotujemy nieco krócej, niż to podane na opakowaniu, w trakcie pieczenia "dojdzie". Cukinię, jeśli nie jest bardzo młoda, obieramy ze skórki i trzemy na tarce, podobnie jak seler i marchew. Cebulę kroimy drobno i szklimy na maśle. Mieszamy startą cukinię, kaszę, usmażoną na maśle cebulę (za masłem, na którym się smażyła), marchew, seler, pokrojoną drobno pietruszkę i przyprawy.
Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka dodajemy do masy, białka bardzo dobrze ubijamy, po czym wszystko łączymy, delikatnie mieszając.
Foremkę smarujemy tłuszczem (u mnie oliwa z oliwek) i posypujemy tartą bułką, wlewamy do niej gotową masę i pieczemy ok. 40 minut. Smacznego!
Uwagi
- Cukinię warto zetrzeć na tarce wcześniej, by puściła sok, który należy odcisnąć.
- Ubite białka zawsze dodajemy do ciężkiej masy, nie odwrotnie.
wygląda fajnie ;)
OdpowiedzUsuńJest bardzo smaczna i oczywiście zdrowa ;)
OdpowiedzUsuń
OdpowiedzUsuńświetny pomysł :-)
Do tej pory nie próbowałem takiego połączenia cukinia z kaszą - a że bardzo lubię eksperymentować w kuchni - to chyba nadeszła pora:-)))
OdpowiedzUsuń