Cukinia,

Sezonowa zapiekanka z cukinii

środa, sierpnia 14, 2013 Anonimowy 4 Comments



Cukinia to dość popularne letnie warzywo. Można z niej wyczarować delikatne placuszki lub leczo. Można ją też faszerować warzywami lub mięsem. Co kto lubi. Ja postanowiłam zrobić zapiekankę. Zaczęło się od przepisu na pasztet z cukinii, który znalazłam w sieci. Mało mi się jednak podobał jeden z głównych składników - tarta bułka, której należało dodać aż dwie szklanki. Po namyśle uznałam, że bułkę tartą świetnie zastąpi kasza. Dodawałam, mieszałam, próbowałam i wyczarowałam swój przepis na zdrową zapiekankę. Zapraszam.




Składniki
  • 3 szklanki startej na tarce cukinii
  • 2 szklanki ugotowanej kaszy jęczmiennej wiejskiej
  • 4 jajka
  • natka pietruszki
  • duża cebula  (lub dwie małe?
  • 1/4 kostki masła (można zamienić na oliwę)
  • niewielki kawałek korzenia selera
  • marchew
  • sól
  • pieprz (może być ziołowy)
  • ulubione przyprawy (u mnie bazylia)

 Sposób przygotowania

Kaszę gotujemy nieco krócej, niż to podane na opakowaniu, w trakcie pieczenia "dojdzie". Cukinię, jeśli nie jest bardzo młoda, obieramy ze skórki i trzemy na tarce, podobnie jak seler i marchew. Cebulę kroimy drobno i szklimy na maśle. Mieszamy startą cukinię, kaszę, usmażoną na maśle cebulę (za masłem, na którym się smażyła), marchew, seler, pokrojoną drobno pietruszkę i przyprawy.
Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka dodajemy do masy, białka bardzo dobrze ubijamy, po czym wszystko łączymy, delikatnie mieszając.
Foremkę smarujemy tłuszczem (u mnie oliwa z oliwek) i posypujemy tartą bułką, wlewamy do niej gotową masę i pieczemy ok. 40 minut. Smacznego!

Uwagi
  • Cukinię warto zetrzeć na tarce wcześniej, by puściła sok, który należy odcisnąć.
  • Ubite białka zawsze dodajemy do ciężkiej masy, nie odwrotnie.

4 komentarze:

  1. Jest bardzo smaczna i oczywiście zdrowa ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Do tej pory nie próbowałem takiego połączenia cukinia z kaszą - a że bardzo lubię eksperymentować w kuchni - to chyba nadeszła pora:-)))

    OdpowiedzUsuń