Boże Narodzenie,

Pstrąg pieczony z ziołami i cytryną

wtorek, września 10, 2013 Anonimowy 5 Comments

Wystarczy niewiele ponad pół godziny, by zrobić pyszny i zdrowy obiad. Wstawiamy na ryby. Dziś w roli głównej pstrąg. Po upieczeniu możemy podawać go z ziemniakami z wody lub frytkami (w wersji dietetycznej selerowymi - przepis). Smakuje z sałatą lodową, z pomidorami i sosem winegret.



Składniki na jedną porcję

  • 1 pstrąg
  • 1 łyżeczka masła (opcjonalnie)
  • kilka łodyg koperku
  • sól, pieprz
  • cytryna
folia do pieczenia

Sposób przygotowania

Pstrąga umyć i osuszyć (najlepiej ręcznikiem papierowym), następnie z obu stron oraz w środku posypać solą i pieprzem. Masło wymieszać z pokrojonym drobno koperkiem i wysmarować nim wnętrze ryby. Cytrynę pokroić w plastry - część włożyć do środka, a po dwa plasterki na pstrągu. Tak przygotowaną rybę zawijamy w folię i pieczemy ok. 25-30 minut w piekarniku nagrzanym do 200 st. C.
Pod koniec pieczenia możemy otworzyć folię, by ryba się zrumieniła. Smacznego!



5 komentarzy: