Boże Narodzenie,
Składniki na jedną porcję
Sposób przygotowania
Pstrąga umyć i osuszyć (najlepiej ręcznikiem papierowym), następnie z obu stron oraz w środku posypać solą i pieprzem. Masło wymieszać z pokrojonym drobno koperkiem i wysmarować nim wnętrze ryby. Cytrynę pokroić w plastry - część włożyć do środka, a po dwa plasterki na pstrągu. Tak przygotowaną rybę zawijamy w folię i pieczemy ok. 25-30 minut w piekarniku nagrzanym do 200 st. C.
Pod koniec pieczenia możemy otworzyć folię, by ryba się zrumieniła. Smacznego!
Pstrąg pieczony z ziołami i cytryną
Wystarczy niewiele ponad pół godziny, by zrobić pyszny i zdrowy obiad. Wstawiamy na ryby. Dziś w roli głównej pstrąg. Po upieczeniu możemy podawać go z ziemniakami z wody lub frytkami (w wersji dietetycznej selerowymi - przepis). Smakuje z sałatą lodową, z pomidorami i sosem winegret.Składniki na jedną porcję
- 1 pstrąg
- 1 łyżeczka masła (opcjonalnie)
- kilka łodyg koperku
- sól, pieprz
- cytryna
Sposób przygotowania
Pstrąga umyć i osuszyć (najlepiej ręcznikiem papierowym), następnie z obu stron oraz w środku posypać solą i pieprzem. Masło wymieszać z pokrojonym drobno koperkiem i wysmarować nim wnętrze ryby. Cytrynę pokroić w plastry - część włożyć do środka, a po dwa plasterki na pstrągu. Tak przygotowaną rybę zawijamy w folię i pieczemy ok. 25-30 minut w piekarniku nagrzanym do 200 st. C.
Pod koniec pieczenia możemy otworzyć folię, by ryba się zrumieniła. Smacznego!
Pstrągi przyrządzone w ten sposób są bardzo smaczne,delikatne,mięsko rozpływa się w ustach:)
OdpowiedzUsuńTo prawda :)
OdpowiedzUsuńpysznie wyglądaja :)
OdpowiedzUsuńWspaniałe i dietetyczne
OdpowiedzUsuń
OdpowiedzUsuńpysznie się prezentuje :-)