Bez glutenu,
Składniki
(na dwie porcje)
Wegańskie curry z cieciorką i pieczarkami
To coś, co można przygotować naprawdę szybko. Świetna propozycja na obiad i na kolację. Różne mogą być też wersje podania curry - z ryżem, kuskusem, nawet z pszenną tortilląSkładniki
(na dwie porcje)
- szklanka ugotowanej cieciorki (jak to zrobić przeczytaj tu -> KLIK)
- 200 g pieczarek
- dwie średnie marchewki
- cebula
- kawałek startego imbiru, wielkości kciuka
- dwa rozgniecione ząbki czosnku
- pół papryczki chilli
- 2 łyżeczki ziaren kminku
- 1 łyżeczka kolendry
- 1/2 łyżeczki garam masala
- 2 łyżeczki curry
- sól, pieprz
- ok. pół puszki mleka kokosowego
- dwie łyżki oleju roślinnego do smażenia
- kolendra
Sposób przygotowania
Na rozgrzany olej wrzucamy imbir i czosnek (nie mogą się przypalić). Po chwili dodajemy pokrojone na pół pieczarki i pozwalamy, żeby się poddusiły. Po ok. 5 minutach dorzucamy marchew, cebulę i wszystkie przyprawy. Całość zalewamy wodą do wysokości warzyw i pozwalamy, alby się trochę pogotowały. Kiedy marchew będzie półtwarda, dodajemy cieciorkę i mleko kokosowe. Całość gotujemy przez ok. 10 minut. Podajemy posypane świeżą kolendrą, np. z dodatkiem ryżu. Smacznego!
pożywne, pyszne danie!
OdpowiedzUsuńW sam raz na jesień :)
OdpowiedzUsuńbrzmi ciekawie, na pewno wypróbuję
OdpowiedzUsuń