Bez glutenu,

Wegańskie curry z cieciorką i pieczarkami

wtorek, października 27, 2015 mm 3 Comments

To coś, co można przygotować naprawdę szybko. Świetna propozycja na obiad i na kolację. Różne mogą być też wersje podania curry - z ryżem, kuskusem, nawet z pszenną tortillą



Składniki
(na dwie porcje)
  • szklanka ugotowanej cieciorki (jak to zrobić przeczytaj tu -> KLIK)
  • 200 g pieczarek
  • dwie średnie marchewki
  • cebula
  • kawałek startego imbiru, wielkości kciuka
  • dwa rozgniecione ząbki czosnku
  • pół papryczki chilli
  • 2 łyżeczki ziaren kminku
  • 1 łyżeczka kolendry
  • 1/2 łyżeczki garam masala
  • 2 łyżeczki curry
  • sól, pieprz
  • ok. pół puszki mleka kokosowego 
  • dwie łyżki oleju roślinnego do smażenia
  • kolendra

Sposób przygotowania
Na rozgrzany olej wrzucamy imbir i czosnek (nie mogą się przypalić). Po chwili dodajemy pokrojone na pół pieczarki i pozwalamy, żeby się poddusiły. Po ok. 5 minutach dorzucamy marchew, cebulę i wszystkie przyprawy. Całość zalewamy wodą do wysokości warzyw i pozwalamy, alby się trochę pogotowały. Kiedy marchew będzie półtwarda, dodajemy cieciorkę i mleko kokosowe. Całość gotujemy przez ok. 10 minut. Podajemy posypane świeżą kolendrą, np. z dodatkiem ryżu. Smacznego!



3 komentarze: